Principalment ubicats a l'edifici històric de la mateixa universitat, però també en altres localitzacions, s'ofereixen més de noranta cursos de vuit, dotze, setze o vint hores distribuïts en diverses àrees temàtiques: art, música i cinema, benestar personal i estratègies professionals, ciències naturals i medi ambient, dret, ciències forenses i jurídiques, filosofia, llengua i literatura, entre d'altres. Destaquen especialment les àrees d'emprenedoria, la Universitat d'estiu de les dones, el maig del 68 i revolució i repressió. Els cursos estan oberts a tothom i us n'hem seleccionat 14:
1. Sàvies: l'herència de les dones al coneixement
Una mirada a la història del coneixement des de la perspectiva de gènere per intentar recuperar el paper, invisibilitzat gairebé sistemàticament, que hi van tenir les dones. Una oportunitat per apropar-nos a artistes i muses, al discurs en veu de dona i a quina és la situació en l'actualitat.
Foto: juliols.ub.edu
2. Les plantes i la salut
Vols saber quines plantes medicinals poden ser útils en el tractament o curació de moltes patologies comunes? De manera entenedora però amb el rigor científic que requereix, aquest curs ofereix coneixments bàsics de fitoteràpia estructurats segons els seus usos i aplicacions.
Foto: juliols.ub.edu
3. Crea les teves aplicacions mòbils
MIT App Inventor és un entorn en línia lliure, gratuït i de codi obert desenvolupat per l'Institut de Tecnologia de Massatchussets (MIT) per a la creació d'apps de manera senzilla i intuïtiva. Aquesta és l'eina amb què, mitjançant pràctiques guiades, els alumnes podran crear aplicacions amb menú i diverses pantalles i també connectar robots i dispositius externs al mòbil.
Foto: juliols.ub.edu
4. Emprenedoria i transformació digital
Un curs per aprendre a aprofitar les oportunitats de negoci que generen els canvis socials i tecnològics actuals, ja sigui per a empreses de nova creació com per empreses consolidades que volen incorporar a la seva estratègia les possibilitats que obre el món digital.
Foto: juliols.ub.edu
5. L'era de la postveritat
La veritat ha perdut valor i ha quedat impugnada i falsificada, però per què i d'on ha sorgit aquesta indiferència estratègica? Què hi ha a la base d'aquest fenòmen sociopolític conegut com a "postveritat"? El curs proposa un viatge per la veritat, la mentida i la ficció a través de pensadors com Arendt, Gramsci, Foucault o Žižek, entre d'altres.
Foto: juliols.ub.edu
6. Filosofies i polítiques de la vida
La vida, com viure-la i la possibilitat d'una vida digna han centrat el debat del pensament del segle XX i els inicis del XXI. Derrida, Foucault, Deleuze, Nietsche, Butler, seran alguns dels filòsofs amb què es farà una immersió sobre la vida i el pensament contemporani.
Foto: juliols.ub.edu
7. Introducció a les ciències forenses
L’activitat forense s’ha fet cada cop més popular a conseqüència de l’augment de la complexitat de la societat actual, que cada cop demana més responsabilitats i explicacions. A través de la discussió sobre diversos casos, el curs, que no precisa de coneixements previs, brinda l'oportunitat de conèixer els conceptes bàsics i mètodes de resolució principals de les ciències forenses com la toxicologia, la balística, l'anàlisi d'empremtes digitals o la genètica forense.
Foto: juliols.ub.edu
8. L'èxit de les sèries i novel·les mèdiques i científiques
L'auge de la novel·la mèdica i científica, així com també de les sèries del mateix gènere és una bona oportunitat per estudiar els recursos narratius de la literatura com a font de divulgació científica.
Foto: juliols.ub.edu
9. Prevenció en salut mental
Una introducció als conceptes bàsics sobre com es genera un transtorn de la salut mental. Està enfocada en els factors de risc i en els indicadors més freqüents en la infància i l'adolescència.
Foto: juliols.ub.edu
Foto: juliols.ub.edu
10. Psicologia positiva aplicada a la vida quotidiana
Un curs teòric i pràctic per introduir-nos a la psicologia positiva, a l'estudi científic del funcionament humà òptim. Relacions socials, compassió, l'atenció plena, el mindfulness, hàbits sans i estratègies per a la felicitat per aplicar-los al nostre dia a dia.
Foto: juliols.ub.edu
11. Minories, ètnies i sexualitats excloses
Un curs per aprofundir en el coneixement de la lluita contra l'exclusió social i la discriminació, centrat en el moviment per la igualtat dels afrodescendents als Estats Units, Sud-àfrica i Espanya, la persecució de minories com el poble jueu, l'impacte de la indústria llanera a les poblacions indígenes de Sud-amèrica i la lluita per la igualtat de drets del moviment LGTBI.
Foto: juliols.ub.edu
12. Frankenstein o un monstre icònic de dos-cents anys
Aprofitant el bicentenari de l'obra de Mary Shelley, el curs ens convida a conèixer les característiques de la literatura del període romàntic, el paper que hi va tenir l'obra, i els temes que s'hi plantegen, com ara els límits de la ciència.
Foto: juliols.ub.edu
13. Del romancer al tablao: el flamenc, molt més d'allò popular
Una aproximació al flamenc a partir de la seva història per conèixer una mica més aquesta pràctica musical, l'evolució del cante, els instruments que l'acompanyen i els seus pals. Es farà amb audicions, música en viu i la pràctica dels seus particulars patrons rítmics.
Foto: juliols.ub.edu
14. Les mestres: el llegat en l'educació
A través de debats, tallers i taules rodones es proposa una aproximació al llegat de les dones en l'educació i el paper del gènere en l'àmbit de la ficció, especialment en la literatura infantil.
Foto: juliols.ub.edu