Ariadna: el fil de la literatura

Un documental interactiu fa un recorregut per la producció catalana del segle XX

Autor Redacció


Aquests dies en què es reobre el debat sobre el paper de la literatura al batxillerat us volem parlar d'un recurs digital a l'abast dels que teniu el lloable propòsit d'ensenyar literatura a les aules. Es diu Ariadna i és un webdoc que narra de manera interactiva la història de la literatura catalana des del 1939 fins a finals del segle XX, a través de les vivències d'alguns dels seus protagonistes. 

Ariadna va néixer amb el propòsit d'acostar la literatura a la gent jove, especialment als adolescents, a través d'un recurs que també fos útil als mestres. A Ariadna els joves troben un relat més adequat a les formes actuals de recepció, i els mestres una eina pedagògica de suport versàtil i mal·leable, ja sigui per explicar la figura i l’obra d'un escriptor o escriptora, analitzar un text literari o estudiar els corrents literaris del segle XX.

La peça principal d'Ariadna és un relat audiovisual que explica de manera succinta però amb rigor la història de la literatura catalana durant el període comprès entre el final de la guerra i el restabliment de la democràcia. La peça es divideix en 2 mòduls (1939-1960 i 1960-1998) i cada un es divideix en 3 etapes (exili, exili interior, resistencialisme...) per facilitar l'adequació del recurs a les necessitats del grup i a les limitacions de temps a les aules.

Mentre avancem en el relat audiovisual s'obren finestres que donen la possibilitat d'aprofundir sobre algun aspecte esmentat. Així podem aturar la narració principal i accedir a les entrevistes amb els experts que desenvolupen temes com el pas de frontera, la censura, l'exili interior, el fenomen de la nova cançó, el realisme històric, els autors dels 70...

O bé accedir a un text literari que guarda relació amb el que s'està explicant i veure el vídeo que l'acompanya escoltar un àudio amb el seu recitat en el cas de la poesia. A més, hi trobareu un recull d'alguns dels millors recursos digitals que hi ha a la web sobre aquell text o aquell autor o autora.

Totes aquestes peces de contingut, els textos, els comentaris de text, els recitats, les entrevistes amb experts... també són accessibles directament a través de l'índex que trobareu en el menú. Al menú també hi trobareu una pestanya de recursos on hem compilat tots els recursos digitals que hem trobat a la xarxa i que tenen a veure amb la literatura i la història del país i que inclouen música, documentals, enregistraments sonors, entrevistes i fins i tot discussions a twitter.

Des que es va presentar el recurs fa sis mesos, Ariadna ha tingut més de 10.000 visites i més de 7.000 persones, mestres i alumnes, l'han utilitzat. El curs vinent volem treballar amb mestres i alumnes per aprendre de quina manera utilitzen Ariadna, què els resulta més útil, quins camins han descobert, quins autors voldrien que incloguéssim, ras i curt, escoltar les seves demandes per tal de millorar l'eina.

He adreçat aquest article a mestres i alumnes que són els seus principals destinataris però no voldria espantar ningú. Com va dir Lluís Anton Baulenas al diari Ara, "que sigui pensat per al món de l'ensenyament no treu que el projecte Ariadna sigui interessant per a qualsevol ciutadà que hi pot accedir entrant a www.ariadnadoc." 

Si vols col·laborar a millorar Ariadna posa't en contacte amb nosaltres.

www.ariadnadoc.cat
[email protected]
Facebook

 
Data de publicació: 27 de juny de 2016
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze