Natalia Ginzburg va néixer a Palerm el 14 de juliol del 1916 i va morir a Roma el 7 d'octubre del 1991.
Foto: Moyan Brenn
1. Crec que als fills no se'ls han d'ensenyar les petites virtuts, sinó les grans. No els hem d'ensenyar l'estalvi, sinó la generositat i la indiferència cap als diners; no la prudència, sinó el coratge i el menyspreu del perill; no l'astúcia, sinó la franquesa i l'amor a la veritat; no la diplomàcia, sinó l'amor al proïsme i l'abnegació; no el desig de l'èxit, sinó el desig d'ésser i de saber.
2. Regalem als fills una guardiola, explicant-los com n'és de bonic conservar els diners en lloc de gastar-los. Quan finalment es trenca la guardiola i es gasten els diners, se senten sols i decebuts. Els fills no culparan els diners d'aquesta desil·lusió, sinó l'objecte comprat, perquè els diners perduts conserven en la memòria totes les promeses afalagadores. I així preferiran els diners a les coses.
3. No hauríem d'ensenyar-los a estalviar, sinó que els hauríem d'acostumar a gastar. Hauríem de donar-los sovint uns quants diners, petites sumes sense importància, i demanar-los que els gastessin de seguida i com ells volguessin. Comprarien alguna cosa petita que oblidarien de seguida, com oblidarien de seguida els diners que han gastat tan ràpidament i sense reflexionar.
4. Només hi ha una manera d'educar un noi en la indiferència cap als diners: donar-li diners per gastar, quan en tenim. Perquè aprengui a separar-se'n sense dolor ni nostàlgia.
5. És més fàcil no tenir diners quan hem après a gastar-los, quan hem après com volen ràpidament de les mans. És més fàcil viure sense diners quan els hem conegut bé que no quan els hem dedicat, durant la infància, reverències i por.
6. És un error prometre diners com a premi als fills si estudien molt. El que estem fent és barrejar els diners, que són una cosa sense noblesa, amb una cosa digna i de mèrit, com és l'estudi i el plaer del coneixement. Els diners que donem als fills no haurien de tenir cap motiu. Hauríem de donar-los-els amb indiferència, perquè aprenguin a rebre'ls amb indiferència. No els els hem de donar perquè aprenguin a estimar-los, sinó perquè aprenguin a no estimar-los.
7. També és un error oferir diners als fills a canvi de petites feines domèstiques. És un error perquè nosaltres no som, per als nostres fills, empresaris. Els diners familiars són tant d'ells com nostres. Aquelles petites feines no haurien de tenir recompensa, haurien de ser una col·laboració voluntària a la vida familiar.
8. Crec que s'ha de ser molt caut en prometre o donar als fills premis o càstigs. Perquè la vida rarament tindrà premis i càstigs. Sovint els sacrificis no tenen cap premi, i les males accions no reben normalment cap càstig, sinó al contrari, són retribuïdes esplèndidament amb èxit i diners. Per això és millor que els nostres fills sàpiguen des de la infància que el bé no rep cap recompensa i que el mal no rep cap càstig; i a això és impossible donar-li cap explicació lògica.
9. L'escola hauria de ser des del principi per als nens la primera batalla a la qual han d'enfrontar-se sols, sense nosaltres. Nosaltres només podem ajudar-los ocasionalment i de forma irrisòria. I si allà pateixen una injustícia o se senten incompresos, es necessari que els donem a entendre que no hi ha res d'estrany en això, perquè a la vida hem de tenir present que contínuament ens podem sentir incompresos i ignorats. L'única cosa important és no cometre injustícies amb nosaltres mateixos.
10. Si els fills no volen dedicar el millor de la seva intel·ligència a l'escola, sinó a alguna altra cosa que els apassioni, col·leccionar escarabats o estudiar la llengua turca, és cosa seva i no tenim cap dret a retreure'ls-ho, a mostrar-nos amb l'orgull ofès.
11. Els pares no ens hem de deixar dominar pel pànic als fracassos. Els nostres retrets han de ser com ràfegues de vent o de tempestes, violents però immediatament oblidats. Som allà per consolar els fills si els fereix un fracàs; som allà per animar-los si un fracàs els mortifica. També som allà per fer-los tocar de peus a terra si l'èxit els envaneix.
12. Allò que ens ha d'interessar, en l'educació, és que als nostres fills no els falti mai l'amor a la vida.
13. Nosaltres hem de ser, per a ells, un simple punt de partida, hem d'oferir-los el trampolí des del qual faran el salt. I hem de ser allà per oferir-los socors en cas que sigui necessari. Han de saber que no ens pertanyen, però que nosaltres sí que els pertanyem a ells, que estarem sempre disponibles, presents a l'habitació del costat, preparats per respondre tan bé com sapiguem qualsevol pregunta possible i qualsevol petició.
14. Si nosaltres mateixos tenim una vocació, si no n'hem renegat ni l'hem traït, llavors podrem deixar brotar els fills tranquil·lament fora de nosaltres. Aquesta és l'única possibilitat real que tenim d'ajudar-los en la recerca d'una vocació: tenir nosaltres mateixos una vocació, conèixer-la, estimar-la i servir-la amb passió. Perquè l'amor a la vida genera amor a la vida.
Les petites virtuts
© Natalia Ginzburg
© de la traducció: Elena Rodríguez
© d'aquesta edició: Àtic dels Llibres, 2015