El club amb més socis de Catalunya

La Diputació de Barcelona homenatja les biblioteques públiques amb un recull de contes

Foto: Catorze


Té més de 77.500 visites diàries, més de 2,7 milions d'usuaris amb carnet i està present en un 98 per cent del territori. La Xarxa de Biblioteques de Barcelona (XBM) és "el club amb més socis de Catalunya". Ho ha afirmat Martí Pujol, vicepresident tercer en funcions de la Diputació de Barcelona, durant l'acte de presentació del llibre L'illa dels tresors. Un recull de contes inèdits editats per la XBM amb un objectiu: homenatjar les biblioteques públiques en els seus primers cent anys d'història.
 
L'obra, que es distribuirà de forma gratuïta entre els usuaris que facin algun préstec entre l'11 i el 25 de juny, consta de relats de Maria Barbal, Sebastià Bennasar, Xavier Bosch, David Cirici, Najat el Hachmi, Martí Gironell, Pau Joan Hernàndez, Francesc Miralles, Núria Pradas, Llucia Ramis, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Màrius Serra, Sílvia Soler i Coia Valls. "Soc un enamorat de les coses que comencen amb be com les biblioteques i els bars. Dos llocs on he après coses diferents i complementàries" ha explicat Serra. El Hachmi ha confessat que "les biblioteques em porten molts records": es va passar bona part de la infància en una biblioteca plena de llibres escrits en una llengua que no entenia. Cirici, en rebre l'encàrrec, no va dubtar ni un moment: ha estat casat durant més de vint anys amb una bibliotecària. L'illa dels tresors també estarà disponible a deu bibliobusos que donen servei a un total de 111 municipis de la demarcació de Barcelona. Pobles d'entre 300 i 3.000 habitants que no disposen de biblioteca municipal.
 
Les quatre primeres biblioteques públiques a Catalunya van néixer l'any 1918 a Sallent, Valls, Les Borges Blanques i Olot per ordre de la Mancomunitat. L'objectiu? Estendre la cultura i la formació arreu del territori, seguint el model de biblioteca dissenyat per Eugeni d'Ors. No eren ni són un servei per a uns quants. Ara, en ple segle XXI i un total de 227 centres, les biblioteques continuen transformant-se i obrint nous camins. Esdevenint, com apunta Màrius Serra, "agents culturals" sense perdre el vincle amb la tradició. Per això la Diputació de Barcelona ha impulsat el programa BiblioLab, un nou model de biblioteca per a la Xarxa de l'era digital, un model interactiu en què l'espai de la biblioteca funciona com a laboratori d'experimentació i generació de dades. A més, posen en funcionament un nou Bibliobús Tagamanent, que dona servei de lectura pública a deu municipis de les comarques d'Osona, el Moianès i el Lluçanès. Perquè, com diu el consultor cultural Xavier Fina, la lectura ens fa millors i més feliços. Llarga vida a les biblioteques, aquestes illes plenes de tresors.

Data de publicació: 05 de juny de 2019
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze