De l'abril al juny el Palau de la Música homenatja la literatura modernista amb el cicle Híbrids. Hi trobarem de tot: poetes recuperats del boscatge, poetes canònics que guien el camí, nous poetes que beuen de l'elixir del passat, poetes que es despullen amb la tradició musical i formes de fer poesia que transiten l'espai físic. Us expliquem tot el que han preparat i, si us ve de gust gaudir-ho directe, en podeu comprar l'abonament per 50 euros aquí.
Llegats vivents
El cicle s'encetarà el diumenge 28 d’abril a les 18.00 amb el gran recital poètic dirigit per Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda. El Palau s'omplirà de bellesa i mestratge amb nou poetes: Antonina Canyelles, Rosa Font, Feliu Formosa, Biel Mesquida, Francesc Parcerisas, Jaume Pérez Montaner, Josep M. Sala-Valldaura i Olga Xirinacs. La novena poeta, Nora Albert, recentment traspassada, serà també present amb la lectura d’una tria dels seus poemes. La violoncel·lista Mariona Camats els acompanyarà interpretant obres de Johann Sebastian Bach, Enric Casals i Elisenda Fábregas.
La primavera modernista
La poesia modernista catalana forma part d'una tradició sovint oblidada. La monumentalitat de la seva arquitectura lloada arreu del món contrasta amb una literatura que ha quedat poc reivindicada. La Sala d'Assaig de l'Orfeó Català, on descansa la primera pedra del Palau de la Música Catalana, el diumenge 19 de maig a les 12.00 h serà l'oracle que ens farà invocar les veus de Joan Maragall, Jeroni Zanné, Alexandre de Riquer, Apel·les Mestres, Joan Alcover, entre d'altres. Els recitaran Lluís Calvo, Jaume Coll Mariné, Carles Dachs, Laia Llobera i Susanna Rafart. A més, els assistents rebran un punt de llibre artesanal commemoratiu de l'activitat.
Ruines
El dimecres 22 de maig a les 18.30 h, el Petit Palau acollirà un recital amb interpretacions musicals que giraran al voltant de la Fantasia op. 17 de Schumann. Aquesta extraordinària declaració d’amor estarà envoltada d’altres obres: des de Bach fins a Adès, des del Barroc fins a l’actualitat. Hi acturarà la pianista Aline Piboule i el poeta Pascal Quignard, autor de Tous les matins du monde, que diu: “Hi ha escriptors de pau. Hi ha escriptors de guerra. Hi ha escriptors de ruïnes. Sóc escriptor de ruïnes. Vaig passar la meva infantesa entre les runes d’un port completament destruït per l’aviació aliada. Van passar set anys abans que la ciutat tornés a mirar el mar. Qualsevol que comenci a viure en ruïnes està condemnat al dol encara que no hagi tingut l’experiència de la destrucció. Ho sent sense entendre-ho. Rep la impressió dolorosa sense percebre la seva causa específica. Només ha vist volar molls. No ha conegut mai cases senceres.”
Poema del bosc
Escrit per Alexandre de Riquer, és un dels poemes modernistes més importants de la nostra literatura. Un cant èpic a la natura, que aflora com un espai de transcendència, un temple paradisíac en el qual trobem ocells, flors, arbres i salts d’aigua que prenen vida, així com també fades, druides, nimfes, bruixes, elfs i gorges. El diumenge 9 de juny a les 12.00 i a les 16.00, Lluís Soler en recitarà una tria de versos a cura de la poeta Laia Llobera. Hi haurà intèrpret de llengua de signes a càrrec d'Anna Griera, de l'Associació Socio-cultural ENCANTADES.
Una altra serenata
De dia podem veure clarament com el Palau és un jardí ple de vegetació. Flors i fulles precioses cobreixen el terra, es caragolen per les columnes i pugen per les parets. Tot i això, la fauna que hi habita s’amaga dels nostres ulls i no es deixa sentir fins al capvespre. En aquesta visita nocturna pel recinte modernista, sense la llum del sol i sota la nit, l’oïda se’ns aguditza i podem escoltar els animals, la flora, els vents i els petits torrents que s’encaminen cap al mar. Amb una mica de sort els podrem escoltar i ens explicaran la llegenda del papagai d’Apel·les Mestres que, a vegades, es deixa veure pel Palau. Aquesta darrera cita serà el dissabte 29 de juny a les 22.00 de la mà de l'artista Anna Dot.
Pots abonar-te a les cinc activitats per 50€ o bé comprar-les per separat.