Feminisme, República, Europa

La programació del CCCB del 2018 s'encara als problemes del món des de diverses perspectives

Foto: Miquel Taverna


El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona es troba en una època de solidesa, convicció i expansió, afirma Vicenç Villatoro, director del centre. Enguany, el CCCB celebrarà el seu vint-i-quatrè aniversari i l'encara amb l'objectiu de no fer-ne un any de traspàs ni de trànsit, sinó un amb una programació ambiciosa. 

Els primers esdeveniments que sacsejaran el centre serà el canvi de director, que serà escollit per concurs públic, i la marxa de Rosa Ferré, la cap d'exposicions i activitats culturals. El centre, però, continua amb la voluntat, encara més ferma, de tractar els grans temes del present: els atemptats que van passar a pocs metres l'agost passat, el canvi climàtic, el feminisme, el procés català, la República, Europa... Tot allò que ens travessa en aquests moments des de moltes perspectives i angles diferents. Com la cultura s'enfronta a aquests temes i intenta donar-los solucions? I des de quins paradigmes i narratives podem pensar-los? Els hem de canviar? "La cultura ha de servir per millorar el món", diu Villatoro.

Consolidar antics festivals, cicles i premis i crear-ne de nous és a l'agenda del 2018. Pel que fa a la Tercera cultura –on interseccionen art, ciència, humanitats i tecnologia– hi trobem l'exposició Després de la fi del món, que intenta abordar un tema tan important com és el futur conjugat amb el canvi climàtic, i El món que necessitem: un cicle on participarà Vandana Shiva o Donna Haraway per encarar la supervivència del planeta. Del gener a l'abril es projectaran documentals sobre ecologia i alimentació sota el títol Alimentum o Brain Film Fest, que tractarà tots els aspectes del cervell, així com les seves malalties o la connexió amb la robòtica. 

Dins la secció de nous imaginaris es faran les exposicions Llum negra, que vol parlar de la màgia, l'esoterisme, el misticisme del segle XX i XXI: una època regnada pel llenguatge científic-tècnic. O Estats transicionals: hormones a la cruïlla entre l'art i la ciència, que enfocarà les relacions i interaccions entre les hormones i la transsexualitat, els gèneres no binaris, la intersexualitat o les alteracions físiques. També es faran debats i conferències amb persones com el filòsof Avishai Margalit, el filòsof Byung-Chul Han, es repensarà l'educació amb la filòsofa Judith Butler i Josep Maria Esquirol o la felicitat radical amb l'assagista Lynne Segal. També es continuarà donant forma al cicle de conferències per a joves, per parlar amb el futur, com diu Judit Carrera, responsable del centre de documentació i debats. 

Pel que fa al cinema, arribarà la mostra de Stanley Kubrick, el cineasta que juga amb tots els gèneres. I es consolida Xcèntric, el cicle de cinema de quaranta sessions que presenta nous talents i rescata grans autors no gaire coneguts. També segueixen vigents Docs Barcelona, Gandules '18 o Miniput

El 2018 serà un any més femení i feminista, apunta Carrera. Vivian Gornick, Virginie Despentes, Roxane Gay seran al festival Primera Persona que se celebrarà al maig per no quedar-nos amb la teoria i dur a terme unes pràctiques més feministes: més col·laboració de dones arreu.
Data de publicació: 15 de gener de 2018
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze