Foto: Gemma Ventura
Una noia passa una època de crisi molt forta. El seu professor li comença a explicar la filosofia d'una forma novel·lada, fent que la senti atractiva. Viu un creixement interior i cada vegada en va aprenent més. Qui sap si la sèrie de Merlí s'ha fixat en aquest llibre.
El vaig llegir cap als vint anys. Em va agradar moltíssim. I cada vegada que el llegeixo hi trobo una cosa nova. És un llibre de fons, no s'ha deixat de vendre i això diu molt. Veus com la filosofia pot ajudar els joves a construir la seva manera de veure el món, a adonar-se que la seva perspectiva es pot ampliar. Que tot es pot veure de moltes maneres. I fins i tot, que ara ho veus així i d'aquí dos anys ho veuràs al revés. I això no vol dir que vagis canviant de camisa sinó que el món evoluciona i tu, també.
És important poder ser crític amb la societat, formar-te un pensament propi. Pots dubtar, pots ser fràgil, ho pots ser tot, però cal aprendre a superar cada moment. Entendre que tot té un procés. Que encara que en un moment t'ho sembli, a la vida no sempre estaràs ensorrat. Ni tampoc eufòric.
Un altre tema seria el de la importància dels mestres: depenent de com t'expliquin un temari, t'agradarà o no. I en el cas de la filosofia hi ha un punt a favor: als adolescents els agrada molt qüestionar-ho tot. Encara que s'ha de tenir una bona base cultural, allò de memoritzar ja ha passat a la història. Un bon mestre és el que fa pensar els seus alumnes.
Gertri Adserà
Títol:El món de Sofia
Autor: Jostein Gaarder
Editorial: Empúries
Any d'edició: 1995
Qui el recomana
Llibreria: Llibreria Adserà
Adreça: Rambla Nova, 94 (Tarragona)
La cuida: Gertri Adserà, Manel Aserà, Marta Cots, Anna Elecciones i Paco Jiménez (a la llibreria de Tarragona). Maria Vallvé i Roser Puig (a la llibreria de Valls).
Quatre pinzellades: La van obrir els meus pares el dia de Sant Jordi de fa 50 anys. La diada no es celebrava com ara: abans els llibres que no havies pogut vendre els treies i els oferies més bé de preu.
De quatre germans, hi treballem dos. Des de petita he crescut aquí, per la llibreria encara hi ha un tamboret blau on feia els deures. Aquestes parets poden explicar moltes històries. Vaig fer psicologia, però no m'acabava d'agradar i m'he dedicat a aquest negoci familiar. Un llibreter ha de tenir molta intuïció perquè a vegades hi ha qui no sap ben bé què vol. Et poden dir "vull un llibre que vagi sobre això" i al final veure que volien just el contrari.
Els llibreters vivim un moment molt difícil. Necessitem que entri més gent. El gran mercat de la novetat s'està venent molt en superfícies que no tenen res a veure amb llibreries. El problema no és que jo perdi uns diners, és que la gent ja no entra a la llibreria. Per tant, es perden tota una sèrie de llibres que poden ser molt bonics i la gent es queda amb una mirada limitada, la dels quatre títols que els ofereixen. Hi ha molts nens que quan entren aquí es pensen que això és una biblioteca.
Foto: Gemma Ventura