És un llibre petit però ple de punts de vista. Em va ajudar a veure que en tan poc espai hi poden haver moltíssimes maneres de veure el món.
És un recull de diversos textos que m'han donat respostes a preguntes que em feia. Han fet que em posicioni d'una altra manera. Per mi els textos feministes són un exemple molt clar de la potència transformadora que pot tenir un llibre. Aquest mostra els límits del feminisme: quan coincideix amb el racisme, quan s'entrellaça amb la militància política.
T'apropes a experiències que, si no les has viscudes, no les pots entendre a l'acte. Tot i que són discursos que difícilment els faràs teus, t'ensenyen que la diferència no vol dir per força la separació. Que des de diversos privilegis i opressions, pot ser un territori d'aliança.
Et planteja, per exemple, com podries col·laborar amb persones que tenen problemes diferents dels teus. Com podries apropar-t'hi sense imposar. És una qüestió d'empatia. Amb precaució. Acceptant que hi ha coses que potser no les pots entendre, i que posar-se al lloc de l'altre és un exercici que s'ha de fer mentre escoltes.
A vegades es pensa: com que no valoro les persones pel color de la seva pell, no sóc racista. Però el racisme és més complex que això. Igual que tots som una mica masclistes perquè hem nascut en aquesta cultura que ho reforça.
M'ha ajudat a ser més conscient. A entendre que una manera de trencar prejudicis i de respectar és saber escoltar. I fins i tot assumir que per molt que escoltis no sempre pots opinar sobre tot.
Jesús Arpal
El llibre recomanat
Títol: Otras inapropiables
Autors: Bell Hooks, Avtar Crah, Chela Sandoval, Gloria Anzaldúa, Aurora Levins Morales, Kum-Kum Bhavnani, Margaret Coulson, M. Jacqui Alexander i Chandra Talpade Mohanty.
Traductors: María Serrano, Rocío Macho, Hugo Romero i Álvaro Salcedo.
Editorial: Traficantes de sueños
Any d'edició: 2011
Qui el recomana
Llibreria:Caníbal
Adreça:c/ Nàpols, 314 (Barcelona)
La cuida: Jesús Arpal, Amanda Cuesta i Mercè Ibarz.
Quatre pinzellades: La nostra proposta és singular: és un projecte autobiogràfic, ja que els llibres que escollim són històries comunes que ens afecten. Ens agrada plantejar propostes que en general estan menys representades al sector editorial, que no tenen el seu lloc. Qualsevol llibreria és un petit arxiu i representa l'univers que portes a dins. Quan passejo veig molta diversitat, i és això el que volem: estar més a prop del carrer. Cuidar la proporció entre autores i autors, els que són europeus i els que no. Ens definim com una llibreria d'eines per a la transformació social amb un horitzó anticapitalista, transfeminista i decolonial. Des d'una llibreria es pot lluitar, perquè els llibres es converteixen en trobades i discussions. I en pràctiques quotidianes: hi ha títols que els llegeixes i després afecten directament la manera de mirar la vida. Volem que les propostes dels llibres no es quedin en el paper, sinó que facin pensar i actuar.
Foto: Gemma Ventura
"La llibreria llegeix" és una secció en què diverses llibreries dels Països Catalans ens recomanen un llibre concret.