Foto: La Setmana del Llibre en Català
"La Setmana que visualitzàvem és la que tenim". Ho confirma Joan Sala, que n'és el president, i que comparteix una dada que ja ho diu tot: "L'any passat van passar-hi cinc-centes mil persones". El que devien trobar, recorrent l'avinguda de la Catedral, són llibres, llibreters, editors, escriptors, xerrades, cançons. Tot, de tu a tu. L'aire personal de La Setmana del Llibre en Català, que fa hi parada del 6 al 15 de setembre, és un dels seus encants. Però n'hi ha un altre que, segons Joan Sala, s'oposa a "l'afició a les capelletes que té aquest país": la transversalitat.
L'obra d'artistes de primera fila (aquest any Ignasi Aballí) amb què s'entrega el Premi Trajectòria (aquest any a Margrit Lömker i Oriol Serrano, de la distribuïdora Les Punxes), és la que apareix a les bosses i als punts de llibre que ens en podem endur. L'Institut Ramon Llull s'arromanga la camisa perquè editors d'arreu del món vinguin, passegin per la literatura del país i comprin i venguin drets. Si fa dos anys el convidat especial va ser Paul Auster, aquest és David Lagercrantz, que presentarà La noia que va viure dues vegades.
Llibreters d'aquí i d'allà dediquen tot l'aparador a vendre llibres en català. Els editors s'adapten al calendari i treuen les novetats ara i no a l'octubre. L'any passat també es van duplicar les facturacions, i més llibres vol dir més lectors. I si parlem de números: hi ha 270 activitats (les podeu consultar totes aquí), 219 expositors, repartits en 62 estands, i una col·lecció de rècords: d'editorials, de llibreries, de novetats (260). Hi ha convenis amb escoles, des de l'Elisava, d'on arran d'un concurs entre els estudiants del Grau de disseny ha nascut el cartell, fins a Aula Ràdio: els alumnes retransmetran el que passa en directe. Els més petits també són a l'ull de La Setmana: per la compra de més de cinquanta euros, els regalen la primera biblioteca personal, que és com regalar-los la primera llavor. I parlant de llavors, el premi especial és a Cavall Fort.
La Setmana del Llibre en Català sap fer-se gran sense perdre el seu objectiu: construir un país més culte i lliure. Que duri deu dies és normal: el seu tarannà és ampliar.