El circ més trist del món

14 fotografies denuncien els crims que pateixen els animals

Autor Redacció
Convertir-los en esclaus de l'entreteniment, en un regal turístic o en la forma més macabra de fer diners. Que les seves vides es redueixin a un negoci, per molt que hi perdin la pell. 

Prou és prou i no és no. Ho diuen ben clar els 19 fotògrafs de renom mundial que denuncien el maltractament que pateixen tants animals. El projecte Photographers Against Wildlife Crime pretén conscienciar sobre aquells crims que el món, massa sovint, no deixa o no vol veure. Britta Jaschinski, un dels impulsors, ho diu ben clar: "Les nostres imatges són la prova que la fotografia és la forma de prendre consciencia".


1. Les cadenes del càstig. 
Un gran elefant al Parc Nacional de Chitwan seu amb les cames encadenades. Té cinquanta anys i està castigat per haver matat cinc conductors d'elefants durant la seva vida. 

Foto: © Patrick Brown / Panos Pictures



2. Crims convertits en fum.
El 30 d'abril de 2016, al Parc Nacional de Nairobi de Kenya es va fer la crema d'ivori més gran: 105 tones.

Foto: © Charlie Hamilton James



3. Vides sense preu.
Aquest goril·la que acabava de néixer s'estava venent en un mercat del bosc de Camerun. L'autor d'aquest retrat el va canviar per un anell inútil i el va dur a un santuari a l'altre extrem del país. Mesos més tard va morir.

Foto: © Karl Ammann



4. Esclaus.
Les guineus fennec es capturen per ser venudes al comerç il·legal com a mascotes. Aquest cadell de tres mesos es va posar a la venda en un mercat del sud de Tunísia.

Foto: © Bruno D’Amicis



5. Poder tornar a viure.
Una voluntària de l'ONG Care for Wild Africa abraça un nadó rinoceront després d'haver estat sotmès a un tractament per lesions que li havien fet unes hienes. Va quedar orfe quan la seva mare va ser assassinada per caçadors furtius. 

Foto: © Brent Stirton



6. Una casa disfressada.
La cria està en captivitat al Centre d'Àguiles Filipina. La pèrdua d'hàbitat, provocada per la desforestació, fa que la vida d'aquestes àguiles estigui en perill. Alguns ocells criats en captivitat han estat alliberats a la natura.

Foto: © Klaus Nigge



7. Lèmurs engabiats.
Estan tancats al zoo Whenzou, a Zhejiang, Xina. Només queden dos mil lèmurs en estat salvatge a causa de la pèrdua d'hàbitat i la caça. 

Foto: © Zheng Xiaoqun



8. Taurons entre xarxes.
Un tauró queda atrapat al mar de Cortés de Mèxic. Desenes de milions de taurons moren cada any per haver estat capturades accidentalment durant la pesca o per satisfer la demanda de sopa de llàgrima.

Foto: © Brian Skerry



9. Peus de rinocetont, de dos adults (mascle i femella) i d'un vedell.
El Servei de Pesca i Vida Silvestre dels Estats Units emmagatzema 1,3 milions d'articles confiscats en un magatzem de Colorado.

Foto: © Britta Jaschinski



10. Junts i lluny. 
A Botswana els elefants són criats fins a la seva maduresa i després alliberats, com a part d'un estudi a llarg termini. 

Foto: © Chris Packham



11. Cossos de pangolins. 
Uns quatre mil pangolins es descongelen després de ser confiscats. Estaven amagats dins d'un contenidor d'enviament en un port de Sumatra. Les escates de pangolí s'utilitzen a la medicina tradicional xinesa i la seva carn és considerada com una delicadesa.

Foto: © Paul Hilton

 
 
12. Óssos desemparats.
L'ós polar és una espècie en perill d'extinció. L'escalfament global provoca que el gel es vagi desfent. A més, cada any es maten fins a mil óssos i són utilitzats com a trofeus o per al comerç legal i il·legal.

Foto: © Ole J Liodden



13. El camí cap a una nova vida. 
Un goril·la descansa als braços del seu cuidador, mentre es dirigeixen a un santuari nou i més gran que vetlla per la cura dels simis que han estat rescatats. 

Foto: © Jo-Anne McArthur



14. El circ més trist.
Al Circ Internacional Chimelong a la Xina aquest orangutan actua vestit tres vegades al dia, acompanyat d'un pallasso. Els orangutans estan en perill i els seus nadons s'utilitzen per al comerç o per a la indústria de l'entreteniment.

Foto: © Britta Jaschinski

Tast editorial és la manera com deixem degustar als nostres lectors un fragment o un capítol dels llibres que trobem que val la pena llegir.

Data de publicació: 19 de novembre de 2017
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze