¿Què diu el llenguatge corporal de tu?

Com ens movem no només influeix en com els altres ens perceben, sinó també en com ens veiem a nosaltres mateixos

Foto: skorchanov
Foto: skorchanov

¿Quantes vegades t'has vist en fotografies o en vídeos i t'has sorprès de la imatge que desprens? Segurament molts de nosaltres no som conscients del propi llenguatge corporal, però la veritat és que com ens movem i com gestualitzem diu molt de com som. Com gestualitzem no només influeix en la manera com els altres ens perceben, sinó que també pot modificar com ens veiem a nosaltres mateixos. La psicòloga social Amy Cuddy defensa que adoptar una postura de poder —és a dir, mantenir una postura confiada, encara que no ens sentim segurs— pot augmentar la nostra sensació de confiança i tenir un impacte positiu en les nostres possibilitats d’èxit. Ho explica així de bé en aquesta TED Talk:

N'hem extret 14 fragments significatius:

1. Impacte de la postura: "Vull començar oferint-vos un truc de vida gratuït i sense tecnologia, i tot el que requereix és que canvieu la postura durant dos minuts. Sovint, no som conscients de com la nostra postura afecta el nostre estat d’ànim i la percepció que els altres tenen de nosaltres. Si us feu un petit autoexamen ara mateix, és possible que estigueu encongits, creuant les cames o fent-vos petits d’alguna manera, potser fins i tot agafant-vos els braços o amagant les mans. Aquesta manera de col·locar el cos no només transmet falta de seguretat cap als altres, sinó que també influeix en la nostra pròpia sensació d'autoritat i confiança. Si aprenem a modificar subtilment la nostra postura durant uns minuts al dia, expandint-nos, estirant-nos i fent-nos més grans, això podria canviar significativament com es desenvolupa la nostra vida. Adoptem postures de poder no només per transmetre fortalesa, sinó per convèncer-nos a nosaltres mateixos que som més segurs i capaços del que creiem."

2. Judicis ràpids: "Fem judicis ràpids i inferències a partir del llenguatge no verbal. Aquests judicis poden predir resultats significatius en la vida, com ara a qui contractem o promovem, o a qui convidem a sortir."

3. Influència sobre nosaltres mateixos: "Quan parlem de llenguatge corporal, normalment pensem en com afecta la percepció que els altres tenen de nosaltres, però poques vegades ens adonem que aquest mateix llenguatge també impacta en la nostra pròpia manera de pensar i sentir. Els nostres gestos, postures i moviments no només comuniquen missatges a l’exterior: també envien senyals al nostre cervell sobre com ens sentim en cada moment. Per exemple, quan adoptem postures de poder o ens expandim, augmentem la nostra autoestima i sensació de seguretat, perquè estem activant un circuit intern que ens diu que tenim el control. Així doncs, el llenguatge no verbal influeix directament en els nostres pensaments, sentiments i fisiologia: modifica els nostres nivells hormonals, altera la nostra capacitat per assumir riscos i, en definitiva, condiciona com afrontem les situacions."

4. Expressió del poder: "Les expressions no verbals d'autoritat i domini impliquen expandir-se, fer-se gran, estirar-se, ocupar espai i obrir-se. Això és cert tant per als animals com per als humans. En el regne animal, els individus que es volen imposar adopten postures que ocupen molt d'espai: estiren les extremitats, aixequen el cap i el pit, o obren les ales o les aletes. Els humans adoptem postures similars, sobretot quan ens sentim segurs o quan volem projectar una imatge de poder. Això passa no només quan ens sentim poderosos de manera crònica, sinó també quan experimentem poder momentani."

5. Comportament en presència del poder: "Quan algú té autoritat, acostumem a complementar el seu llenguatge no verbal. Si algú es mostra molt poderós davant nostre, en lloc de reflectir el seu comportament, tendim a fer-nos petits, a recollir-nos i a ocupar menys espai. És a dir, mentre l'altre s'expandeix, nosaltres ens encongim. Aquesta resposta automàtica, que també s'observa en els animals, ens fa adaptar a la situació, buscant l'equilibri de poder en l'entorn social."

6. Relació de poder en gènere: "Les dones tenen la tendència a sentir-se crònicament menys poderoses que els homes, i això es tradueix en un llenguatge corporal més tancat i menys expansiu. Aquest comportament fa que tendeixin a ocupar menys espai i a fer moviments més petits, com plegar les cames, abraçar-se o fer-se petites quan participen en interaccions socials. La diferència com homes i dones es presenten corporalment es pot veure clarament en entorns acadèmics o professionals, on la percepció de poder és crucial."

7. Impacte de la postura en l'autoestima: "En un experiment, als participants se'ls va demanar que adoptessin posicions de poder (postures corporals expansives) o posicions de baixa autoestima (postures corporals tancades) durant dos minuts. [...] Vam descobrir que els participants que adoptaven posicions de poder durant només dos minuts tenien més probabilitats de sentir-se més poderosos i estar disposats a assumir riscos. Aquestes postures no només fan que les altres persones et percebin com algú segur de si mateix, sinó que també alteren el teu propi estat mental, fent-te sentir més capaç i decidit a enfrontar-te a situacions complicades."

8. Efecte de les hormones i evidència científica: "S'ha comprovat que les persones que adopten posicions d'autoritat durant només dos minuts experimenten un augment del 20% en els nivells de testosterona (l'hormona associada al domini) i una disminució del 25% en el cortisol (l'hormona de l'estrès). Aquest canvi en l'equilibri hormonal fa que se sentin més assertives, segures de si mateixes i menys reactives davant l'estrès. Això demostra que, amb una petita modificació de la postura, podem alterar la nostra química interna significativament, augmentant la nostra capacitat per afrontar situacions d'alta pressió i respondre de manera més adequada als reptes."

9. Impacte en les interaccions professionals: "Com ens movem no només influeix en la manera com els altres ens perceben, sinó que també afecta els resultats en situacions d'alt risc, com entrevistes de feina o negociacions. Adoptar posicions d'autoritat abans d’aquestes situacions pot ajudar-nos a mostrar-nos amb més confiança, cosa que ens fa ser valorats de manera més positiva i millora les nostres probabilitats de tenir èxit."

10. Llenguatge corporal i la presa de decisions: "Les postures corporals no només influeixen en la confiança personal, sinó que també afecten la nostra predisposició a prendre decisions arriscades. En els experiments, els participants que van adoptar postures d'autoritat van mostrar una tolerància més alta al risc i més disposició a participar en activitats que impliquessin apostar, en comparació amb aquells que van adoptar postures tancades. Això suggereix que la postura corporal no només modifica com ens veiem a nosaltres mateixos, sinó també la manera com afrontem els reptes i oportunitats."

11. Connexió entre cos i ment: "No només la ment pot canviar el cos, sinó que també el cos pot canviar la ment. Quan ajustem la nostra postura corporal, activem una sèrie de canvis interns que influeixen en els nostres pensaments i sentiments. Aquesta connexió bidireccional entre cos i ment fa que, modificant la nostra manera de moure'ns i de situar-nos, puguem alterar la nostra percepció d'autoritat i, conseqüentment, el nostre comportament."

12. Poder personal i autoconfiança: "Quan et sents poderós, és més probable que facis servir un llenguatge corporal expansiu, i quan fingeixes ser poderós, també pots arribar a sentir-te així. Això es deu al fet que les postures d'autoritat envien senyals al cervell que alteren la manera com percebem la situació i a nosaltres mateixos. Adoptant aquestes postures, podem sentir-nos més segurs i actuar amb més decisió."

13. Importància de la presència: "El que importa no és tant el contingut del discurs, sinó la presència que aportes. Les persones valoren aquells que es mostren amb confiança i seguretat, fins i tot si el contingut de la intervenció és similar al d'algú que no projecta la mateixa presència. La postura corporal, la veu i la manera com ens movem transmeten molt més del que diem amb paraules."

14. Canvi real: "No es tracta de "fingir-ho fins que ho aconsegueixis", sinó de "fingir-ho fins que ho esdevinguis". Quan actuem de manera poderosa, no només estem fent veure que ho som, sinó que ens estem transformant en algú amb més lideratge i confiança. Les petites modificacions en el nostre llenguatge corporal poden provocar grans canvis en la nostra manera de pensar, de sentir i de comportar-nos, aconseguint que allò que era fingit inicialment es converteixi en realitat."

Data de publicació: 14 d'octubre de 2024
Última modificació: 14 d'octubre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze