Foto: Lydia Brooks
I no és que no m’agradi la música, ben al contrari, m’encanta, precisament per això pateixo tant en una sessió de karaoke. Això no vol dir que em negui a participar-hi, a partir d’un percentatge determinat d’alcohol a la sang –no em feu dir quant– puc atrevir-me a atemptar sense manies contra qualsevol clàssic intemporal. Però aquest cap d’any no ho vaig fer.
Encara ressonava la dotzena campanada i l’espectacle ja havia començat. Aviones plateados (desorden en campaña, ahora se que me engaña, pas mal), donava el tret de sortida. A partir d’aquí la cosa només podia degenerar, que en aquests casos sol voler dir millorar. Vaig aprofitar el Sufre mamón (le he quemado su jersey, se ha comprado cinco o seis) per fugir cap a la cuina i fer companyia al Pere mentre preparava la primera ronda de caipirinhas. Des d’allà vaig sentir com el duo teloner bramulava Agüita amarilla (juega con las medusas y con las merluzas) i com la casa començava a tremolar amb les versions corals de Resistiré (soy como el junco que se dobla, pero siempre sigue en pie, no hauríeu pensat pas que seria la de Barón Rojo?) y Un beso y una flor (es ligero equipaje, para un tan largo viaje) amb tota la colla desbocada.
Tot i que, gràcies a Déu, el Pere es pren això de preparar caipirinhes a consciència, al final no vaig poder demorar més el moment de tornar al menjador/sala de festes. Així vaig poder gaudir en viu de versions que no oblidaré mai de Háblame de ti (crees que existe el amor a primera vista, la verdad yo sí, supera-ho) i Pega la vuelta(¿Quién es? Soy yo, ¿Qué vienes a buscar? A ti) que va suposar la sorpresa de la nit en descobrir que hi havia algú entre tots nosaltres que era capaç de cantar sense desafinar. I jo m’ho mirava tot assegut a primera fila, ben aferrat a la meva caipirinha, incapaç de participar de la festa.
No era que el Pere fes servir cachaça sense alcohol, era jo: el meu estat d’ànim no donava per a més. Ja em sol passar en aquesta mena de festes que pressuposen l’obligació de passar-t’ho de conya (i en d’altres també, ves que el problema no siguin les festes). Aviat vaig veure que per més licor de canya que trascolés la cosa no canviaria gaire; era un d’aquells dies en què gaudeixes d’una lucidesa poc freqüent, tan precisa i honesta que no et permet enganyar-te com ho fas habitualment. Vaig arrepapar-me a la cadira disposat a donar-li més feina al Pere i observar les actuacions dels meus companys.
Entre els esgarips i les rialles vaig començar a notar una sensació estranya, una mena de placidesa tan poc freqüent, o més, que la lucidesa. Veure riure els teus amics (i la dona), veure’ls cantar, o intentar-ho, ballar, passar-s’ho bé, resulta agradable. I així vaig passar la nit, gaudint de la felicitat de la gent que estimo, i vaig estar tan a gust que no em vaig alterar ni quan dos d’ells van massacrar sense compassió Bohemian Rhapsody; ni tan sols quan la dona, amb un art que JLo ja voldria, va rematar la seva memorable interpretació etzibant-me un Y el anillo pa cuando? que encara no sé interpretar.