• Catorze /
  • Estudi /
  • Com poden contribuir els museus als nous reptes socials post covid-19?

Com poden contribuir els museus als nous reptes socials post covid-19?

14 propostes de Mutare SOS de la Fundació Carulla

La pandèmia ha posat de manifest la necessitat de tenir cura dels altres i la desigualtat social creixent. Per tal d'afrontar la nova realitat, també des dels museus es busquen solucions. En el tercer taller participatiu del cicle "Museus post-Covid" de Mutare SOS, organitzat per la Fundació Carulla, els ponents han estat Xavi Campos, director de l'equip de gerència del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) i Roser Sanjuan, responsable de programes públics del centre d'art La Panera (Lleida). Del seu debat i de les aportacions dels participants, n'han sortit aquestes 14 propostes.
 

Foto: Cezar Sampaio


1. Sent corresponsables amb tot el que està passant. Cal donar resposta real a totes les necessitats que han anat sortint i sortiran!

2.Emfatitzant els valors de l'empatia i la cura. Cal cuidar-se els uns als altres. Els museus han de ser com herbes remeieres!

3.Insistint en un lloc on fer vincle, un espai de trobada on es reforcin els valors que les comunitats ja tenen.

4. Treballant amb i per les comunitats. Els museus han de ser espais capaços d'activar la cultura local.

5.Sent inclusius de debò, amb equitat. No hauríem de diferenciar entre allò social i allò cultural: tot allò humà acaba sent una mateixa cosa!

6.Obrint noves línies de treball, a d'altres contextos més enllà del cultural. Cal explorar tots els terrenys i possibilitats, sortir de la zona de confort!

7.Fent projectes interdisciplinaris. Cal ajuntar disciplines, buscant complicitats per enriquir. 

8.Sortint de les parets dels museus. No sols buscar les persones que ja connecten i venen, sinó també aquelles que a priori semblen més lluny: cal estendre la mà a aquell que no ve!

9.Fent un pla d'escolta de l'entorn abans d'iniciar la programació, una anàlisi real des del diàleg.

10.Posant-hi els recursos necessaris. Cal invertir també en l'aspecte social els recursos humans i econòmics que facin falta, com es fa amb la part d'exposició, i revisar els pressupostos quan calgui. 

11.Pensant en el procés com un fet tan important com el resultat. Reivindicar el ritme slow, compartir els processos. Els vincles emocionals i la confiança no es construeixen d'un dia per l'altre!  

12.Avaluant l'impacte dels projectes. Cal ser humils i fer una avaluació sincera i real de cada una de les propostes i el seu impacte.

13.Sent actius i contestataris. Construir sense por per fer front al racisme i altres fòbies. Cal posicionar-se clarament amb la reivindicació de tota la comunitat. La cultura no ha de ser inofensiva!

14.Sumant mirades, per tal que es vegi reflectit el coneixement de la gent que hi entra. Que el discurs del visitant també hi sigui visible. Només així el museu serà un mirall del que la comunitat vol i demana.

Mutare SOS s'estructura en diversos cicles de taller en línia. El primer, que s'ha tancat amb aquest taller, s'ha dedicat a com es pot transformar la societat des dels museus des de la seva funció educativa i també com a centres d'atracció turística. La Fundació Carulla té previst celebrar el segon cicle de Mutare SOS, que tractarà sobre les necessitats i oportunitats dels creadors i creadores culturals, a finals de juny i durant el juliol.
 
Data de publicació: 10 de juny de 2020
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze