Jaume Cela, Anna Carpena, Joan Manuel del Pozo, Rosa Vilaseca i Cristina Gutiérrez seran els cinc experts que en formaran part. Amb cadascun d'ells cada dia veurem, reflexionarem i profunditzarem sobre una pel·lícula. És així com amb el públic s'establirà un debat obert per compartir experiències i suggerir noves propostes.Les activitats d'aquest cicle estan reconegudes pel Departament d’Ensenyament segons la resolució del 23/05/2018 i us hi podeu inscriure anant a aquest enllaç.
Foto: martin
Dilluns 16 de juliol: Estiu 1993, amb Jaume Cela
La pèrdua, el dol i l'adopció
Jaume Cela, mestre jubilat, escriptor i membre de Rosa Sensat i del Consell Escolar de Catalunya, estira el fil de la pel·lícula Estiu 1993 (Carla Simón, 2017) per parlar de com els nens i les nenes viuen la mort, el dol i l'adopció, com també de la necessitat de trobar la distància justa per saber-los acompanyar.
Estiu 1993 és la història de la Frida, una nena de 6 anys que, després que se li mori la mare, se'n va a viure al camp amb els seus oncles i una cosina de 3 anys. Lluny del seu entorn conegut, haurà d'afrontar aquest primer estiu de la seva vida amb la família adoptiva i aprendre a conviure amb la seva pena.
Dimarts 17 de juliol: Wonder, amb Anna Carpena
El poder de l'amabilitat
En aquesta sessió comptarem amb la pedagoga Anna Carpena, referent en el camp de l'educació emocional, que a partir de la pel·lícula Wonder (Stephen Chbosky, 2017) ens parlarà sobre l'assetjament (endinsant-se en les emocions i els sentiments de tots els que hi estan implicats), sobre l'empatia durant la infància, sobre les emocions dels pares (l'esperança, la por, el sentit de l'humor) i sobre com combatre la sobreprotecció per afavorir l'autoestima.
Wonder es considera com la vacuna contra l'assetjament escolar. La pel·lícula, basada en el llibre de R. J. Palacio, mostra la història d'Auggie Pullman, un nen de deu anys que va néixer amb una malformació facial i que, per primera vegada, va a l'escola.
Dimecres 18 de juliol:La lengua de las mariposas, amb Joan Manuel del Pozo
El respecte i la llibertat de l'educació
Joan Manuel del Pozo, filòsof i educador, tria la pel·lícula La lengua de las mariposas (José Luis Cuerda, 1999) per posar sobre la taula temes com els principis pedagògics antiautoritaris, la manipulació de l'infant, el respecte i el paper de la família (en aquest cas, en el context històric del feixisme ascendent i de la Guerra Civil). També ens plantejarà quin sentit té parlar de la "traïció" d'un nen.
La lengua de las mariposas ens mostra la relació entre un mestre i un alumne el 1936. En Moncho, el nen, no vol anar a l'escola perquè creu que el mestre, tal com era costum, li pegarà. Però l'educador no és així, sinó que li obre tot un món.
Dijous 19 de juliol: Diarios de la calle, amb Rosa Vilaseca
Mestra, escolta el que porto a dins
En aquesta sessió comptarem amb la mestra, assessora i formadora en el camp de l'educació emocional Rosa Vilaseca. A través de la pel·lícula Diarios de la calle (Richard LaGravenese, 2007), reflexionarem sobre la importància de tenir una actitud optimista, de trobar la manera de superar les pressions de l'entorn i de connectar amb els alumnes a partir del coneixement de la seva història personal. També ens fixarem en l'odi que manifesten els adolescents entre ells i cap a un sistema educatiu que no els mira tal com ho necessiten, i també en la influència de la comunicació, tant la verbal com la no verbal, en la generació i la resolució de conflictes importants.
A Diarios de la calle una professora jove comença a fer classes de llengua a l'institut d'un barri desafavorit. El primer que haurà d'aprendre és a trobar la manera de guanyar-se el respecte i la confiança dels joves.
Divendres 20 de juliol: Billy Elliot, amb Cristina Gutiérrez
En aquesta sessió comptarem amb l'educadora emocional Cristina Gutiérrez, directora de la casa de colònies La Granja. A partir de la pel·lícula Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000), reflexionarem sobre el valor de l'esforç i de la perseverança per aconseguir els somnis, el descobriment i l'educació del talent i la importància de les activitats extraescolars.
També s'abordaran temes com les expectatives familiars, l'acceptació de la vulnerabilitat i la sobreprotecció, que pot impedir fites com la que aconsegueix el protagonista del film. Billy Elliot narra la història d'un nen d'onze anys, orfe de mare, que viu en un barri obrer d'Anglaterra. El seu pare l'apunta a boxa, però assisteix d'amagat a classes de ballet.
Més informació i inscripcions