Explorar Picasso

Sortegem una plaça per assistir a l'activitat que conduirà Michela Rosso

Eugeni d’Ors deia que Picasso es posava al servei de la intel·ligència com a intel·lectual amb armes gràfiques. Considerant que part de la tasca de l’intel·lectual consisteix a dur a terme una reflexió crítica sobre la realitat, podem observar la complexa i variadíssima creació del pintor com una exploració crítica de la seva realitat i de la manera com pot representar-se.

Si pensem en l’intel·lectual, també, com aquella persona capaç d’habitar el límit, la frontera, i fer d’aquesta actitud una posició productiva, l’obra de Picasso torna a resultar adequada. Caracteritzada per una força creativa única, que el dugué a explorar nombrosos camps artístics, va mantenir un gest artístic marcat per la recerca obstinada de llibertat creadora. Fugint sempre de qualsevol cotilla compositiva, va fundar i participar en nombrosos moviments i avantguardes, els anomenats “ismes” del segle XX.

Aquesta desconstrucció constant dels seus principis estètics el va dur a establir un diàleg transgeneracional que el convertí en una peça clau per comprendre l’art fins avui dia. “Per entendre l’art contemporani cal retornar a les arrels, i això vol dir repensar, entre d’altres, a Picasso”, ens deia Anna Guarro, responsable dels serveis educatius i activitats del Museu Picasso, que proposa cursos que segueixin repensant la seva figura.

Picasso i les avantguardes artístiques de la primera meitat de segle XX, és un itinerari de 4 dies que enfoca, des d’un prisma divulgatiu, la posició artística que Picasso repensava una vegada i una altra. En aquest procés de renovació constant, Picasso generava o seguia una tendència per abandonar-la quan aquesta l’estrangulava i després, si calia, hi retornava per pervertir-la. Les sessions, conduïdes per Michela Rosso, professora d’història de l’art i doctora especialista en avantguardes, autèntica apassionada de l’obra picassiana, prometen ser càlides i amenes.

A més, tots els cursos del programa Explorar Picasso tenen lloc al mateix museu, fet que permet alternar l’espai-aula amb l’espai-museu, facilitant la interacció constant amb el llegat del pintor. L’Anna m’explicava que, en certes ocasions, han arribat a treure peces que són a la reserva per tal que els alumnes les puguin veure en exclusiva, de prop i d’una manera altra. “Pot semblar un curs anacrònic perquè fa referència a les avantguardes del segle XX. No és així: busquem en el passat les eines que ens permetin entendre l’art contemporani i, en definitiva, el nostre present.”

Mirant les parets del Museu Picasso, recordo una cosa que vaig llegir en una revista d’art que allò que queda en el llenç de Picasso, despullat de grandeses, és sempre una idea que podem reconèixer: l’amor, l’alegria, el dolor, la mort… “Jo intento representar el que he trobat, no el que busco”, deia Picasso, l’any 1923. Sempre m’he preguntat què hauria de trobar-hi jo, en les seves obres, i és per acompanyar aquesta recerca nostra que es proposen aquests cursos, per tal de descobrir i compartir les múltiples maneres d’enfocar i plasmar la realitat que el pintor va inaugurar.

Personalment, al final, i malgrat l’opacitat, sempre hi trobo lucidesa. Trobo en la seva obra els principis fonamentals que guien el fet mateix de viure: la irracionalitat, la contingència, cert principi d’entropia. Potser perquè m’inquieta no saber quina és l’essència d’aquest existir erm o perquè m’agradaria tenir un registre de les seves infinites possibilitats i, a falta d’això, observo.

Altres vegades penso que, de Picasso, ens fascina la possibilitat d’observar com la seva acció creadora temerària pren el risc més alt sense calcular el retorn previst, des de la segura posició de l’espectador indiferent.



Sortegem una plaça per assistir a l'activitat Picasso i les avantguardes artístiques de la primera meitat de segle XX que organitza el Museu Picasso. Podeu participar-hi fins al 6 de gener: només cal que ens envieu un mail amb l'assumpte "Picasso" i el vostre nom i cognom a [email protected] *

* Les dades que ens faciliten els participants seran incorporades a la base de dades de Catorze amb la finalitat d’enviar-los per correu electrònic el nostre butlletí setmanal.

Data de publicació: 29 de desembre de 2022
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze