La Biennal del Pensament i tots els futurs possibles

Una seixantena d'activitats ens convidaran a imaginar el demà

"La Biennal del Pensament i tots els futurs possibles". Foto: Jordi Huerta
"La Biennal del Pensament i tots els futurs possibles". Foto: Jordi Huerta

L’edició d’enguany de la Biennal de Pensament tindrà lloc del 8 al 13 d’octubre a diversos espais de Barcelona i porta com a subtítol “L’endemà de tot”. La programació, que podeu consultar aquí, compta amb conferències, debats i actuacions en què més de cent cinquanta participants reflexionaran sobre el món en transformació en què vivim. La idea de fons de la Biennal és que, després de dos segles d’explotació de recursos i de creixement econòmic i demogràfic, ens aboquem a un canvi d’època per al que necessitem noves idees i pràctiques. La seixantena d’activitats de la Biennal ens conviden a pensar i imaginar el futur a partir del present.

S’han establert uns itineraris per a qui necessiti orientar-se entre tants actes. L’itinerari “L’endemà” toca el rovell de l’ou d’aquesta edició. Hi trobem propostes com una conversa sobre educació a càrrec del filòsof Joan-Carles Mèlich, la sociòloga Aina Tarabini i la mestra Lia Segarra; una reflexió sobre la tirania dels algoritmes de la mà dels escriptors Martí Domínguez i Llucia Ramis; o visions de les ciutats del futur, com les d'Alessandro Balducci o Erik Harley.

L'itinerari “Paraula” es fixa en els autors que treballen en la lingüística, la comunicació o l’escriptura, a partir de l'element que fa possible la filosofia, el llenguatge. Al CCCB, Míriam Cano entrarà en diàleg amb l'escriptora Zadie Smith; o el traductor del rus Miquel Cabal, amb Gueorgui Gospodínov, guanyador del premi Booker internacional amb la novel·la El refugi del temps.

“Ecologia” posa el focus en les activitats sobre la supervivència del planeta, com una col·laboració entre el duo vocal Tarta Relena i l'oceanògraf Joan Llort, al voltant del concepte cant de sirena. L'itinerari “Gènere”, d'altra banda, incideix en aquesta construcció cultural que s’infiltra en tots els aspectes de la vida, i hi trobem un diàleg sobre sexualitat femenina entre la directora de Creatura Elena Martín i l'escriptora Clara Serra, moderat per Anna Pazos.

També hi ha l'itinerari de "Perspectiva decolonial", amb una conversa al voltant del futur de la diversitat lingüística –hi participarà Jean-Rémi Carbonneau, politòleg quebequès expert en la situació del català– o una altra sobre els models europeus d'inclusió de la immigració. I, en darrer lloc, hi ha el de "Noms propis", que posa l'accent en personalitats com Agnès Varda o Antoni Tàpies, de qui parlaran els artistes David Bestué i Perejaume i la comissària Joana Hurtado a la plaça de la Virreina.

Un últim apartat de la programació, + Biennal, es fixarà en les iniciatives i institucions que treballen a partir de la filosofia i la creativitat en el seu dia a dia. Entre les activitats del + Biennal hi destaca una reflexió de Josep Maria Esquirol al voltant de La gavina de Txèkhov, al Teatre Lliure de Montjuïc, o tres debats sobre la filosofia de Kant, a l’Ateneu Barcelonès.

1920x1080BiennalPensament 760x428 
Data de publicació: 08 d'octubre de 2024
Última modificació: 12 de novembre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze