Aquest novembre, la Fundació Miquel Martí i Pol dedica un mes a homenatjar el poeta amb un ventall d’activitats festives, culturals i acadèmiques que en difonen l’obra i el llegat. Les Jornades Miquel Martí i Pol d’enguany comencen el 2 de novembre i, durant els caps de setmana del mes ompliran de poesia, creació i memòria literària diverses localitats de Catalunya, especialment Roda de Ter, on el poeta va viure i va escriure una part significativa de la seva obra.
Aquest any, les jornades inclouen visites guiades, rutes literàries, tallers per a infants, recitals i projeccions que destaquen la dimensió popular i acadèmica del seu llegat. La programació també fomenta la creació contemporània amb el Premi Miquel Martí i Pol del Certamen Terra i Cultura i actes com ara l'homenatge popular amb la participació de les escoles locals. Us en destaquem 14 propostes:
1. Visita comentada i itinerari a La Blava
Dissabte 2 de novembre, 10:15 h i 12 h, Fundació Miquel Martí i Pol, Roda de Ter.
Una invitació a conèixer l’obra i espais de Miquel Martí i Pol amb una visita guiada a l’exposició permanent de la Fundació. Aquesta experiència inclou un recorregut literari fins a la fàbrica Tecla Sala, amb lectures de poemes en espais emblemàtics per a l’autor. Cal inscripció prèvia ([email protected] / 93 850 03 55).
2. Estellés, Martí i Pol i Sarrate: la veu, la llum i el pols d’un poble
Dijous 7 de novembre, 19:30 h, Museu de la Torneria, Torelló.
Projecció del curtmetratge Benvolgut Estellés, d’Abel Arderiu, seguida d’un recital de poemes de Vicent Andrés Estellés i Miquel Martí i Pol a càrrec de Gabriel Salvans. Aquest acte enalteix dues veus poètiques unides per la profunditat i la sensibilitat; organitzat pel Museu de la Torneria i l’Ajuntament de Torelló.
3. Homenatge popular al poeta
Divendres 8 de novembre, 20 h, Teatre Eliseu, Roda de Ter.
Una trobada oberta on es farà una lectura de poemes de Miquel Martí i Pol, amb la participació d’alumnes de les escoles Emili Teixidor i Mare de Déu del Sòl del Pont, de l’Institut Miquel Martí i Pol i de veus del món associatiu. La Fundació anima el públic a compartir aquest homenatge digitalment recitant versos del poeta a les xarxes socials amb l’etiqueta #homenatgepopularMMP2024, etiquetant @fundaciommp.
4. Taller “Mòbils per la pau”
Dissabte 9 de novembre, 11 h, Fundació Miquel Martí i Pol, Roda de Ter.
Un espai creatiu per a famílies on els participants confeccionaran mòbils de paper inspirats en la poesia, tot promovent valors de pau i convivència. Aquest taller, a càrrec de Cinto Espejo, permet a petits i grans endinsar-se en la poesia des d'un vessant artístic i lúdic.
5. Lliurament de premis literaris, artístics i pedagògics
Diumenge 10 de novembre, 11 h, Teatre Eliseu, Roda de Ter.
Acte conduït per Xavier Graset, amb la presència de l’Il·lm. Sr. Pau González Val, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona. Es lliuraran el 40è Premi de poesia Miquel Martí i Pol (amb la col·laboració de la Institució Puig-Porret i Reduccions. Revista de poesia), la 2a edició de la Beca de creació i residència “Estiu a La Fàbrica”, el 6è Premi de Teatre Jaume Salés i Sanjaume, el 8è Premi d’il·lustració de poesia de Miquel Martí i Pol i el 8è Premi #InstapoemaMMP (amb la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA), el 12è Premi Sebastià Álvarez al millor Treball de Final de Grau en temàtica educativa i el 6è Premi Sebastià Álvarez al millor Treball de Final de Màster (UVic-UCC), el 2n Premi Sebastià Àlvarez i Arenas d'Educació i el 35è Premi ARC de narrativa infantil i juvenil. Cloenda: Espectacle poeticomusical a càrrec del grup Marduix, amb Clàudia Cabero i Joan Comaposada i la participació d’alumnes de l'Escola de Música El Faristol.
6. Programa “Brots de poesia i vida”
Dilluns 11 de novembre, 10 h, canal de YouTube de la Fundació i Ràdio Roda.
Estrena d’un programa monogràfic dedicat a La fàbrica de Miquel Martí i Pol, que enguany celebra el cinquantè aniversari en l’edició il·lustrada per Jordi Sarrate. Un enregistrament radiofònic que permet reviure aquest clàssic i reflexionar sobre el seu llegat poètic.
7. Premi Miquel Martí i Pol 2024 del XVII Certamen Terra i Cultura
Dimecres 13 de novembre, 12 h, Casa Golferichs, Barcelona.
Lliurament del guardó a la millor poesia musicada en llengua catalana. Aquest premi anual celebra la força de la música i la poesia com a eines d’expressió cultural i de creació.
8. “Vull ser lliure”, amb Andreu Galan
Dimecres 20 de novembre, 17:30 h, Biblioteca Bac de Roda, Roda de Ter.
Espectacle de narració oral amb titelles, disfresses, caixetes de música i cançons que narra la història d’una recerca de llibertat. Dirigit a públic familiar, aquesta sessió plena de sorpreses captivarà els més petits.
9. Espectacle “Anna”
Divendres 22 de novembre, 20:30 h, Teatre Eliseu, Roda de Ter.
La Companyia Mil Futurs presenta una obra dedicada a la poeta Anna Dodas i Noguer. Amb una dramatúrgia que combina bellesa i desolació, l’espectacle homenatja aquesta jove poeta, amb una trajectòria truncada l’any 1986, i en redescobreix el llegat literari intens i breu. Preu: entrada anticipada 5€ i a taquilla 8€.
10. Ruta literària amb Marta Marichalar
Dissabte 23 de novembre, 10:30 h, Plaça Verdaguer, Roda de Ter.
Una passejada de dues hores per diversos indrets emblemàtics en la vida de Miquel Martí i Pol. A través de lectures i comentaris, els participants descobriran espais que van inspirar l’obra del poeta. Cal inscripció prèvia ([email protected] / 93 850 03 55).
11. Tertúlia amb Amanda Bassa Dijous 28 de novembre, 20 h, Fundació Miquel Martí i Pol, Roda de Ter.
Presentació del poemari Llavor, obra guanyadora del 39è Premi de poesia Miquel Martí i Pol. En aquest acte, l’autora compartirà la seva obra i el procés creatiu, en una trobada coorganitzada amb les Tertúlies de Poesia del Casino de Vic.
12. Espectacle “Has d’aprendre a embogir serenament”
Divendres 29 de novembre, 20 h, Teatre Eliseu, Roda de Ter.
Un espectacle de Rosa Cadafalch i Cai Godayol que, a través de la paraula i la música, s’endinsa en l’univers poètic de Lluís Solà. Aquesta acció poètica compta amb una obra audiovisual d'Àngels Jordà i Toni Casassas i la direcció de Pep Paré.
13. Com acostar Miquel Martí i Pol a l’escola
Dissabte 30 de novembre, 10 h, Fundació Miquel Martí i Pol, Roda de Ter.
Sessió formativa destinada a docents que ofereix recursos per apropar Martí i Pol a l’alumnat de primària. La sessió combina una introducció a la seva obra amb un taller pràctic. Aquesta activitat s’emmarca dins els Cursos de formació Com acostar els clàssics catalans a l’escola.
14. Recital “...M’afeixuguen els versos que no he escrit”
Dissabte 30 de novembre, 21 h, Centre Cultural Costa i Font, Taradell.
Tint Taradell Teatre presenta un recital amb poemes de Miquel Martí i Pol recitats per M. Dolors Izquierdo, David Sala i Miquel Vilardell. Aquesta activitat clou les jornades i ofereix un homenatge emotiu i captivador al poeta.