• Catorze /
  • Butaca /
  • El gegant del Pi guanya el Premi BBVA de Teatre

El gegant del Pi guanya el Premi BBVA de Teatre

El monòleg escrit per l'actor Pau Vinyals ha estat guardonat pel seu risc i compromís



L’espectacle El gegant del Pi, de Pau Vinyals, ha guanyat la 22a edició del Premi BBVA de Teatre 2023, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA. El premi consisteix en una gira per Catalunya valorada en 20.000 euros, que inclou escenaris com el del Festival Temporada Alta. D’entre les 121 propostes presentades, el jurat ha guardonat El gegant del Pi “per ser una proposta que respira tendresa i versatilitat i, al mateix temps, risc i compromís. El seu intèrpret, Pau Vinyals, sedueix al públic des del primer moment, amb la seva entrega absoluta relatant un monòleg molt ben estructurat”. El jurat d’aquesta 22a edició ha estat format per Íria Roig, actriu i representant de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC); Ernest Villegas, actor; Marta Marco, actriu; Ramon Ferrer, programador de L’Atlàntida de Vic; Laura Iglesias, representant del festival Temporada Alta, i Joan Roura, director del Premi BBVA de Teatre.
 


Sobre l'obra

En Pau és un home de 33 anys, “l’edat de Crist”. S’acaba de comprar un pis amb la seva dona al Raval. És feliç amb la seva feina i la Judit. S’estimen, es miren amb amor i tendresa mentre van traient de les caixes tots els objectes i els col·loquen al seu lloc: un cartell de Tortell Poltrona, un electrocardiograma, fotos d'un dinar de Nadal, Setmana Santa, un salt a la piscina… I recorda com estimava el seu avi. El seu avi era franquista.

El gegant del Pi és una monòleg escrit per un actor, Pau Vinyals, i en aquest cas interpretat pel mateix autor. És un procés de creació per trobar les paraules de tots els silencis que habiten una família, un poble. Un viatge del poble a la ciutat i de la ciutat al mig del bosc i del bosc al menjador de casa. De l’espai públic al privat. És una autoficció de l’herència rebuda, d’un intent per encarar la construcció d’una llar. ¿Què ha fet la meva família per defensar les seves propietats? ¿De què seríem capaços per defensar casa nostra? ¿Què faríem per salvar un fill? La tribu pot servir per ajudar-nos mútuament o per agafar les armes i lluitar contra l’altre. Ens fa por i temem que ens prenguin el que creiem que és nostre, el que ens pertoca. Poques vegades ens preocupem realment per si estem ofegant l’altre. Ens fa massa por morir, veure morir els nostres i en aquest acte de salvació trepitgem el que ens fa nosa. Aquesta peça parla del feixisme que irremeiablement portem dins. En paraules de l’autor i actor Pau Vinyals: “El meu avi va morir quan jo tenia 10 anys. El recordava meravellós i ple d’amor, com un home que sabia escoltar i estimar. Un dia, la meva mare, com qui no vol la cosa, em va explicar que als 28 anys, durant la Guerra Civil, havia decidit lluitar al bàndol franquista. En aquell moment, encara ben petit, em va semblar anecdòtic, que no tenia res a veure amb mi. Amb el temps, però, aquest fet m’ha generat una distància dolorosa amb el seu record. És de fet, aquesta confessió la catalitzadora del qüestionament de la meva identitat, l’educació rebuda, de les bases per construir el meu futur, per assentar els meus valors i gestionar els meus privilegis”.
 


Altres reconeixements

Magda Puyo ha rebut la menció especial a la millor direcció, per l’espectacle Viatge d’hivern. L'obra d’Elfriede Jelinek fa referència al cicle de cançons homònimes de Franz Schubert. “Un estrany he arribat, un estrany me’n vaig”: utilitzant aquestes paraules inicials del cicle com a punt de partida, la lírica narradora de Jelinek inicia un viatge mental a través de la seva pròpia biografia i la bogeria del món contemporani. La solitud i l’exili intern, l’alienació, el desplaçament, la fugacitat i la perversió són les qüestions existencials d’aquest text, que culmina en una avaluació despietada del propi paper de Jelinek com a autora.

D'altra banda, l’actor i cantant Joan Crosas ha rebut el Reconeixement a una Trajectòria. Nascut a L’Esquirol el 1947, Joan Crosas va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu. Va ser un dels membres del grup de música folk català Esquirols (1969-1986). Paral·lelament, va desenvolupar la seva carrera en el món del teatre, començant per espectacles musicals pedagògics i, de seguida, es va incorporar al món del doblatge no tan sols donant veu en català a nombrosos actors sinó també com a director de doblatge. La seva trajectòria en el món de l’espectacle també ha passat pel teatre de text, el musical, el cinema i la televisió.

 

Data de publicació: 31 d'octubre de 2023
Última modificació: 15 de novembre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze