La cineasta Neus Ballús, que impartirà un seminari a L'Alternativa
Encara es pot veure a les cartelleres de cinema –i que duri– El viatge de la Marta (Staff only), el delicat, subtil i commovedor relat iniciàtic de Neus Ballús protagonitzat amb prodigiosa naturalitat per la debutant Elena Andrada i el veterà Sergi López, tots dos -com la resta del repartiment- en absoluta simbiosi amb els seus personatges. El viatge de la Marta (Staff only) és una crònica del dolorós trànsit a l'edat adulta, un retrat dels vincles paternofilials –és impossible tenir una filla adolescent i no sentir-s'hi identificat– i, de pas, una mirada gens pamfletària ni demagògica a les relacions entre el Nord i el Sud.
Tot i tenir un plantejament més clàssic, la pel·lícula –en la seva capacitat d'observació de la realitat, en la veritat que transmeten les seves imatges, en la seva feina amb intèrprets no professionals– recull els ensenyaments del llorejat llargmetratge de debut de Ballús,La plaga (2013), aquell brillant i funambulista exercici de dilució de les fronteres entre document i ficció.
Ara, el festival L'Alternativa –que se celebra de l'11 al 17 de novembre en seus com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Filmoteca de Catalunya i la sala Zumzeig– dona l'oportunitat de revisar els origens cinematogràfics de Ballús –que en aquests moments prepara el film Sis dies corrents– a través de la projecció de quatre dels seus curtmetratges: L'avi de la càmera (2005), La Gabi (2006), Pepitu Ricu (2008) i Immersió (2009). La cineasta, a més, hi imparteix el seminari Partir d'algú. Treball amb actors no-professionals, de l'escriptura al rodatge, a partir d'un dels trets sobre els que ha bastit la seva obra: el rodatge amb intèrprets no professionals.
I és que en aquests temps en què a qualsevol cosa se li diu indie, L'Alternativa arrossega ja -sense fer gaire soroll- vint-i-sis edicions de dedicació a un cinema d'autor sense concessions, a la producció d'esperit genuïnament independent que no defuig la radicalitat i l'experimentació. Amb una selecció de títols sovint atenta a preocupacions polítiques i socials, la programació a competició d'aquest any -formada per llargmetratges i curtmetratges- aborda temes d'actualitat com l'ecologia i l'explotació dels recursos del planeta, les fronteres, els conflictes bèl·lics i de classe i la gentrificació, i també d'altres més introspectius i íntims com la identitat o el llegat familiar. Des de la seva mateixa web, L'Alternativa suggereix diferents itineraris temàtics pels títols programats: alguns d'ells estan relacionats amb la immigració, la memòria, les relacions LGTBI o la protecció del patrimoni.
D'altra banda, la celebració de L'Alternativa coincideix amb el 30è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín, i el certamen aprofita aquesta circumstància per oferir una secció paral·lela que permet sumergir-se en una ciutat tan fascinant com contradictòria a través de documentals que reflecteixen determinades realitats socials, polítiques i culturals prèvies i posteriors a la reunificació alemanya. Es tracta de B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin (1979-1989), de Klaus Maeck, Jörg A. Hoppe i Heiko Lange; Berlin Babylon, d'Hubertus Siegert; Rabbit à la Berlin, de Bartosz Konopka; Something to Do with the Wall, de Ross McElwee i Marilyn Levine; Elektrokohle (Von Wegen), d'Uli M Schueppel, i Material, de Thomas Heise.
Finalment, la relació entre la memòria i la imatge i la posta en qüestió de la història oficial són algunes de les obsessions del cineasta francès Jean-Gabriel Périot, director i muntador expert en l'ús del material d'arxiu que ha abordat documental i ficció i que L'Alternativa ha convidat perquè presenti el seu darrer llarg, Nos défaites, i perquè imparteixi dues classes magistrals. Les habituals sessions dedicades al públic infantil i les activitats professionals i pedagògiques completen una edició més d'aquest festival que mostra allò que difícilment es veu enlloc més.
L'Alternativa
De l'11 al 17 de novembre al CCCB, la Filmoteca de Catalunya i Zumzeig.
El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l'Alternativa, arriba a la 26a edició amb projeccions i activitats que defensen la independència creativa de l'autor, la diversitat, la innovació, la llibertat, el compromís i la reflexió.