L'esperit del Grec

14 propostes del festival, que aposta pel talent i la creativitat locals

El Grec Festival de Barcelona és una de les cites imprescindibles de l'estiu i, aquest 2020, malgrat les circumstàncies, ho continua sent. Aquest mes de juliol ha començat la seva 44a edició amb un format renovat i adaptat que fa bandera més que mai del seu compromís amb els artistes i professionals locals, però també amb el públic, que pot gaudir d'un ampli ventall d'espectacles a preus reduïts –alguns seran retransmesos a través dels mitjans públics del país–, i continguts en línia. 

Aprofundim en l'esperit d'aquest Grec Festival descobrint catorze de les propostes de les seves tres seccions.
 


Grec Festival
Durant tot el mes de juliol, teatres i museus de la ciutat, a més del Teatre Grec, acolliran fins a 48 propostes musicals, audiovisuals i escèniques per a tots els públics (podeu consultar-les totes en aquest enllaç).

1. Retrospectiva Carlos Reygadas. La Filmoteca de Catalunya s'endinsa en el cinema oferint els seus sis llargmetratges, Japón (16 i 24 de juliol), Batalla en el cielo (17 i 25 de juliol), Serenghetti (18 i 26 de juliol), Luz silenciosa (21 i 29 de juliol), Post Tenebras Lux (22 i 30 de juliol), i Nuestro tiempo (23 i 28 de juliol).

2. 5.100 m/s, de Joan Català (diverses sessions del 20 al 22 de juliol). La sala Maria Aurèlia Capmany del Mercat de les Flors acull un espectacle bastit a partir de les experiències viscudes pel seu creador en un taller familiar envoltat de l'olor, el so i la fredor del ferro. Aquests records es converteixen en centre d’un espectacle de circ, música, dansa i teatre d’objectes que evoca la feina dels artesans.

 


3.Covid-451 (lectura dramatitzada), de Sergio Blanco (20 i 21 de juliol). Una proposta teatral protagonitzada per un equip de cinc treballadors i treballadores hospitalaris que han estat presents a diversos centres de salut durant el període de la pandèmia del covid-19. Un espectacle que mira de reflexionar amb lleugeresa, elegància i irreverència sobre aquests dos espais de curació que són l’hospital i el teatre. A la sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure de Montjuïc.

4.Corpus, de Xabier Bobés (del 22 al 24 de juliol). La Pedrera-Casa Milà fa de marc per aquest espectacle íntim, per a poc públic, que protagonitza el mateix Bobés amb la violoncel·lista Frances Bartlett i amb una peça escultòrica. Els tres estableixen un diàleg íntim que estudia les relacions entre el cos i l’objecte a còpia de grans dosis de poesia i música clàssica.

5.Suu (24 de juliol). La cantant (entrevistada per Catorze en aquest enllaç) presenta les cançons del seu últim disc, Ventura, al Teatre Grec. Aquest és un dels espectacles que s'emetrà en directe per betevé i mitjançant el web beteve.cat, i que també estarà disponible a la carta.

 

 


Grec en obert
El Grec en obert, com el Grec Festival, té lloc durant el mes de juliol i aplega 36 propostes en diferents formats, des de retransmissions en directe dels espectacles del Grec Festival a través de les xarxes o per ràdio o televisió a propostes creades expressament per ser emeses en línia, podcasts radiofònics, passejades per la ciutat, converses i molt més agrupades sota aquests cinc paraigües:

6.Connexions llatinoamericanes, que dona a conèixer la realitat escènica d'Amèrica Llatina, el destí temàtic previst per a aquesta edició. En formen part 'Conversatorios' amb Xile, una mostra dels muntatges dels treballs que havien de presentar els xilens Guillermo Calderón i Manuela Infante al Grec 2020, en una proposta que es complementa amb xerrades i trobades amb pensadors xilens. Es podrà veure en línia.

7.Fila Zero fa visible el procés de creació d'alguns espectacles que es presenten a la secció De Grec a Grec com ara El màgic d'Oz, dirigida per David Selvas i Marc Artigau en versió podcast. A més hi haurà retransmissions en directe i l'enregistrament d’espectacles.

8.Grec a peu proposa espectacles convertits en passeig i rutes pels carrers i places de Barcelona guiades per podcasts, com les passejades literàries que planteja Tantàgora, pensades per al públic familiar, plenes de relats, rondalles i xafarderies per llegir la ciutat amb els peus.

 

Foto: Grec Festival


9.Grec converses, amb diferents agents de la ciutat i en diferents formats.

10.Grec professional aplega les activitats dissenyades per als professionals del sector, un espai de trobada on tenen l'oportunitat d'intercanviar coneixements, establir complicitats i imaginar projectes conjunts, siguin d'on siguin. 

De Grec a Grec
Aquesta edició del festival és especial i no abaixarà el teló a finals de juliol, sinó que s'extendrà durant la temporada 2020-2021 estrenant els espectacles que en circumstàncies normals havia de coproduir i presntar durant el festival però no han pogut fer el seu procés d'assajos a causa de l’alerta sanitària.

11. La casa de los espíritus, dirigida per Carme Portaceli. La novel·la d'Isabel Allende es converteix en un muntatge teatral en què reconciliació, perdó i amor es conjuguen en un ambient de somni i que s'estrenarà al Teatro Español de Madrid.

Carme Portacelli Foto: Geraldine Leloutre


12.La gavina, dirigida per Àlex Rigola. Versió lliure de l'obra d'Anton Txékhov que s'estrenarà a La Villarroel on Rigola barreja l’argument de l’obra amb les reflexions i les vivències personals d’un director, tres actrius i un actor que parlen sobre la insatisfacció, sobre l’amor no correspost, sobre la solitud o sobre el temor a la vellesa.

13.Pedro Páramo, dirigida per Mario Gas. La novel·la de Juan Rulfo, una de les obres fonamentals de la narrativa sud-americana del segle XX, és una història d’històries en què la tendresa i la violència es combinen per denunciar l'abús dels oprimits i la corrupció. La dramatúrgia és creació de Pau Miró i l'obra serà interpretada per Pablo Derqui i Vicky Peña.

14.Farsa (Gènere impossible), de Sílvia Pérez Cruz. Música, teatre i cinema s'encreuen en una celebració de la interdisciplinarietat que dirigirà l'argentí Pablo Messiez, una adaptació del darrer disc de la cantant que versa sobre dualitat entre el que som i el que mostrem, entre la riquesa aparent i la buidor real, tan pròpia dels nostres temps.

 

 

Data de publicació: 16 de juliol de 2020
Última modificació: 13 de novembre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze