Foto: Laura Galve
Ser una cita amb l’art i la llibertat inspirada en una antiga consciència: som ciutadans del cosmos, ciutadans de l’univers. Aquest és l'esperit amb què el festival Kosmopolis va néixer al CCCB i amb què aquest any arriba a la seva desena edició. La festa de la literatura amplificada torna, del dimecres 20 al diumenge 24 de març, reunint més de 130 autors.
Repartit en diversos àmbits –que permeten tractar els desafiaments de la literatura des de diverses perspectives–, en els diàlegs K es comptarà amb veus com la de Julian Barnes, Dave Eggers, Han Kang, Enrique Vila-Matas, Gonçalo M. Tavares i Susan Orlean. Per parlar del relat quàntic hi haurà noms com el de la científica i escriptora Lisa Randall i dels científics José Ignacio Latorre i Philip Ball. Richard Sennet, Éric Sadin, Marina Garcés, Paul Mason, Helen Hester, Nick Srnicek i Agustín Fernández Mallo analitzaran les transicions del capitalisme. Per explorar l’evolució de la narrativa i els seus suports s’ha convidat l’artista Libby Heaney i l’storyteller Manuel Bartual, entre d’altres. A més a més, performances, concerts, recitals, poetry slam, lectures dramatitzades i estrenes cinematogràfiques també conformaran l’escena plural de Kosmopolis. Entre totes les propostes proposades (les podeu consultar aquí), fem un passeig per la revolució feminista que es courà al festival.
Divendres 22 de març
Primeres novel·les d'èxit, de 18:00 a 19:00.
Tina Vallès (La memòria de l’arbre, 2017), Laura Pinyol (El risc més gran, 2018), Eva Baltasar (Permagel, 2018) i Marta Orriols (Aprendre a parlar amb les plantes, 2018) parlaran, en una taula rodona moderada per Laura Huerga, sobre les dificultats que implica la conquesta d’un espai propi per crear.
Llibertat sencera, de 21:00 a 22:00.
Les filles de famílies musulmanes a Europa han d’afrontar diferents eixos per defensar les seves llibertats individuals i la seva emancipació com a dones. D’una banda, les tradicions patriarcals que porten d’origen, íntimament imbricades amb la religió. De l’altra, els embats del racisme de l’extrema dreta, que instrumentalitza la seva discriminació mentre defensa que siguin relegades a un segon lloc en tant que estrangeres. A més, dos fenòmens revifats dificulten aquest procés: el fonamentalisme islàmic i un cert relativisme. Davant d’això, volen una llibertat sencera sense condicions ni d’origen, ni de classe, ni d’identitat. En parlaran Najat El Hachmi i Mona Eltahawy.
Dissabte 23 de març
Fes-te grafitera, d’11:00 a 13:30.
Què signifiquen els grafitis? Com se’n poden fer? En aquesta sessió familiar, Marta Ballesta i el col·lectiu de dones artistes The Hate Lovers ens ensenyaran a intervenir a l’espai públic i empoderar-nos amb l’art de carrer. Primer es produiran plantilles de tota mena, per posteriorment traslladar les creacions amb grafitis al pati del CCCB.
Per què les dones salvaran el planeta?, de 12:00 a 13:00.
Fins ara, els problemes de les dones no havien estat considerats rellevants per parlar de canvi climàtic. No ha estat fins que les veus de les ecofeministes s’han alçat amb força que s’ha començat a admetre la indiscutible intersecció entre la igualtat de gènere i la transició cap a societats descarbonitzades. Laura Huerga, Llucia Ramis i Luna Miguel presenten la provocadora col·lecció de textos ¿Por qué las mujeres salvarán el planeta? (2019), amb contribucions de referents de l’ecofeminisme com Yayo Herrero, Vandana Shiva, Caroline Lucas o Maria Mies.
Nona misogínia, de 17:00 a 18:00.
Les xarxes socials s’han convertit en un altaveu per denunciar les agressions sexistes. Abans del #metoo, Laura Bates va fundar el portal Everyday Sexism Project, en què les dones poden explicar de forma anònima les situacions misògines que pateixen (es van recopilar més de 150.000 testimonis). Laura Bates conversarà amb Shaina Machlus, autora de La paraula més sexi és "sí" (2019), una guia per combatre la cultura de la violació.
Diumenge 24 març
El masclisme titula, de 12:00 a 13:00.
És el mateix parlar de mort que d’un assassinat masclista? Són innocents els titulars que suavitzen els assassinats de dones a mans de les seves parelles? Amb l’humor àcid que la caracteritza, Natza Farré –periodista, guionista del programa La competència i autora de Curs de feminisme per a microones (2018)– fa una lectura crítica de diversos titulars i peus de foto que han banalitzat les circumstàncies de mort de les víctimes de violència de gènere.
Cos d'embarassada sense embrió, de 13:00 a 14:00.
El relat de la revolució feminista mostra amb valentia els tabús que han hagut de carregar i encara carreguen les dones. Paula Bonet, a més d’exposar i normalitzar temes com la gestació i l’avortament espontani, explica com és el procés de creació resilient per cicatritzar ferides.
Arwen Curry, de 18:30 a 20:30.
La història de l’escriptora feminista Ursula K. Le Guin arriba per primera vegada al cinema. Coneguda especialment per les seves transgressores novel·les de ciència-ficció i fantasia, el film documental proposa un viatge a través dels seus mons, tant el real com el fantàstic. La veu de Le Guin i les reflexions de grans noms de la literatura, com Margaret Atwood, Neil Gaiman, David Mitchell o Michael Chabon, ens guien per descobrir una autora feminista cabdal, que va ampliar els límits de la imaginació i va inspirar generacions de dones i, de passada, altres escriptors marginats.