Foto: CCCB
Crear energia verda és l'objectiu del projecte guanyador del II Premi Internacional a la Innovació Cultural, que acull el CCCB, en el marc de l'exposició Després de la fi del món, fins al 15 d'abril: The Newton Machine. Les bateries emmagatzemen l'energia generada per un panell solar que fa pujar un pes, de manera que a mesura que cau, genera energia que es pot fer servir per activar petits aparells elèctrics. Amb aquest projecte els artistes volen donar visibilitat a l’energia que s’amaga darrera els endolls, per així comprendre el que implica la seva producció i el seu consum. A més a més, també hi trobem dos prototips que generen la seva pròpia energia per activar-se: una làmpada i un tocadiscs.
Reconstrained Design Group, el grup d'artistes que ha creat aquest projecte, tenen l'objectiu de replantejar la idea del disseny utilitzant materials reciclats i bucant la integració amb paisatges i persones. La tecnologia ha de ser un element cohesionant, creatiu i afectiu que crei vincles entre la comunitat i el lloc on viuen, diuen.
A l'exposició es pot veure un curtmetratge que documenta l'experiència de l'equip a Escòcia. L'equip va fer un experiment a una illa de 130 habitants que funciona al 100% amb energia renovable. Van treballar amb la comunitat i amb materials reciclats. És així com les seves propostes volen fer reflexionar sobre l'energia que consumim i d'on surt la seva producció.