Quan la soledat no és buscada

Els efectes de la falta de companyia són comparables a fumar fins a 15 cigarretes al dia o a patir obesitat

Foto: Cottonbro Studio
Foto: Cottonbro Studio

“Hi ha missatges que fa mal escriure. Però fa més mal no tenir a qui enviar-los.” Amb aquest missatge s’engega una campanya contra la soledat no volguda des de l'Obra Social de Sant Joan de Déu, amb la qual es pretén mobilitzar totes les persones com a trencadores de soledat.

La soledat no desitjada és un problema social que afecta persones de totes les edats i en qualsevol moment de la seva vida. Però no només això, un estudi de Harvard T.H. Chan School of Public Health demostra que la soledat pot tenir un impacte significatiu en la salut física i mental de les persones.

14 dades sobre la soledat no volguda:

1. Increment del risc de mort prematura: La soledat crònica augmenta el risc de mort prematura en un 26%, mentre que la falta de connexions socials pot incrementar aquest risc fins a un 29%​.

2. Impacte similar al tabaquisme: Els efectes d'estar sol en la salut són comparables a fumar fins a 15 cigarretes al dia, superant els riscos associats a l'obesitat i la inactivitat física​.

3. Problemes cardiovasculars: Estar sol i aïllat socialment està relacionats amb un increment del 16% en el risc de malalties cardiovasculars i altres problemes de salut física, com la pressió arterial elevada i el risc d'infart cerebral​.

4. Malalties mentals: L’aïllament social pot desencadenar ansietat, depressió, baixa autoestima i fins i tot pensaments suïcides​.

5. Risc de demència: La gent gran que se sent sola té més probabilitats de desenvolupar demència i d'Alzheimer, ja que la solitud altera la funció cognitiva i el rendiment cerebral​.

6. Efectes en el sistema immune: No tenir companyia redueix la capacitat del cos per defensar-se de malalties, augmentant la susceptibilitat a infeccions​.

7. Soledat com a epidèmia global: 30 milions de persones se senten soles a Europa. Països com el Regne Unit i el Japó han designat ministres de la Soledat per abordar aquesta "epidèmia social", i l'OMS ha creat la Comissió sobre la Connexió Social per combatre els efectes globals de la soledat​.

8. El 13% de la població espanyola pateix solitud no desitjada. Això implica que prop d’1 de cada 8 persones a l'estat espanyol experimenta solitud de manera regular, una xifra que es manté estable respecte a la mitjana de la Unió Europea.

9. Sentir-se sol durant la joventut: 1 de cada 4 infants de 10 a 12 anys se sent sol. En adolescents, sentir-se sol pot causar mal de cap, insomni, ús compulsiu d'internet i fins i tot conductes addictives​.

10. Impacte en les relacions socials: La solitud no només afecta la salut personal, sinó també les relacions socials, reduint la qualitat i la durada de les interaccions humanes​.

11. Soledat i entorns laborals: Les persones que se senten soles tenen un rendiment laboral inferior, amb més absentisme i reducció de la productivitat, la qual cosa afecta l’economia i el benestar personal​. El 10% dels treballadors se senten sols a la feina.

12. Desconnexió social per xarxes: Les xarxes socials poden ajudar a combatre la soledat, però també poden intensificar-la si es converteixen en un substitut de les relacions presencials.

13. Impacte en les dones: Les dones tendeixen a reportar nivells més alts de solitud en comparació amb els homes, fet que pot influir negativament en la seva salut física i emocional​.

14. Soledat en la gent gran: Augmenta amb l'edat, especialment entre les persones que viuen soles o tenen pèrdua d'audició o visió, la qual cosa els fa més propensos a patir deteriorament cognitiu i altres problemes de salut​. El 50% dels majors de vuitanta anys se senten sols.    

 

Data de publicació: 08 d'octubre de 2024
Última modificació: 10 d'octubre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze