"S’hi pot accedir a partir dels 55 anys, no hi ha més requisit que aquest, ni accés, ni estudis previs. Tot i que ens trobem cada cop més amb gent amb carreres universitàries que es retroben amb les aules. Però també és molt maco veure-hi gent que no va poder anar a la universitat i ara s’ho pot permetre". Ens ho explicava David Viñas, coordinador de la Universitat de l’Experiència, una iniciativa que, va néixer el 2010 amb un objectiu ben empoderador: demostrar que la formació no s'acaba mentre hi hagi una espurna d’inquietud intel·lectual. Les matrícules ja estan obertes i hi ha propostes per a tots els gustos i disponibilitats. Si bé hi ha seminaris (científics, humanístics i socials) i activitats complementàries (com una coral o tallers de teatre, d'escriptura i cursos d'anglès i de francès), us presentem els programes formatius: cursos d’un, dos o tres anys que aprofundeixen disciplines com la psicologia, la història de l'art o l'astronomia. En total en són setze (enguany s'hi han sumat dues novetats), i són aquests:
1. Astronomia i meteorologia, de dos cursos.
S’estudien els diversos elements que componen l’Univers, des del sistema solar fins a la matèria i energia fosques, passant per les estrelles, els planetes i les galàxies. També es treballen qüestions entorn de la Terra, l’atmosfera i els fenòmens meteorològics i climàtics que hi estan relacionats, inclòs l’aprenentatge de les prediccions meteorològiques.
2. Filosofia, de dos cursos.
S’exposen els temes més rellevants de la nostra cultura mitjançant les filosofies i els filòsofs més representatius. Es treballa la lectura, anàlisi, comentari i discussió de textos i formulacions filosòfiques, i la capacitat de presentar una actitud de reflexió i valoració crítica respecte de les qüestions plantejades.
3. Història de l'art, de tres cursos.
Es donen a conèixer els fonaments bàsics de la història de l’art (tipologies, temes, metodologies, tècniques, etc.) per poder entendre i contextualitzar una obra d’art des de l’antiguitat fins a les darreres manifestacions artístiques del món contemporani.
4. Biblioteques, llibres i escriptures en la història, d'un curs.
S'ofereix una mirada calidoscòpica als llibres, la lectura, la cultura escrita, les biblioteques i els arxius des de l’Antiguitat fins al dia d’avui. Farem un recorregut apassionat i apassionant que ens mostrarà com, a través del temps, els llibres han estat un signe de poder, un espai de memòria, i una eina de pregària, d’accés al coneixement, i d’emancipació individual i col·lectiva. Les classes es complementen amb visites a biblioteques i arxius, impremtes, editorials, llibreries, recorreguts literaris, i pràctiques de paleografia i diplomàtica.
5. Psicologia, de tres cursos.
Es donen a conèixer els continguts bàsics de la psicologia (individual i social) amb la finalitat tant de saber com pensen i actuen les persones, com de conèixer les patologies i trastorns principals i el seu diagnòstic i tractament. Algunes de les matèries que hi ha són: "Psicologia de la personalitat", "Psicologia dels grups i comportament col·lectiu" i "Intervenció psicològica".
6. Biologia: home i biodiversitat, de dos cursos.
S’ofereix una visió de la gran varietat d’éssers vius que habiten el nostre planeta i de com el resultat de milions d’anys d’evolució ha conduït a l’enorme biodiversitat actual. S’analitza també com l’ésser humà, que forma part d’aquesta biodiversitat, és capaç d’influir-hi i modificar-la per les seves característiques com a espècie.
7. Ciències de la salut. , format per dos cursos.
S’ofereix una formació bàsica sobre prevenció i foment d’hàbits saludables, sempre des d’una perspectiva multidisciplinària, amb l’objectiu principal de ser capaç de reconèixer la resposta sanitària més eficaç davant d’una problemàtica. En aquest sentit, s’estudia com establir prioritats, prendre decisions i executar un pla d’accions adequat. Alhora, es mostra com gestionar els recursos assistencials amb criteris d’eficiència i qualitat.
8. Alimentació i gastronomia, format per dos cursos.
En aquest programa de dos cursos que inclou unes pràctiques en el segon, s’ofereix una visió del món de l’alimentació, la nutrició i la gastronomia. Entre les matèries trobem: "fonaments de la nutrició", "antropologia i història de l'alimentació i la gastronomia", o "qualitat, seguretat alimentària i anàlisi sensorial (color, olor i sabor dels aliments)".
9. Dret i estat social, format per dos cursos.
S’ofereix una introducció al món de la creació, interpretació i aplicació del dret i de les normes jurídiques, analitzant conceptes i problemàtiques fonamentals. A la vegada, s’aprofundeix en el concepte d’estat i les seves característiques com a estat social i democràtic de dret.
10. Economia social, de dos cursos.
Com és el món de l'economia circular? Aquest programa ofereix una aproximació al món de l’economia social, a les polítiques socials, a l’estat del benestar, al futur de les pensions, i altres temes rellevants, com poden ser l’estudi del mercat laboral i el treball sènior, l’anàlisi de la gerontologia social i els drets de família.
11. Educació i Societat, d'un curs.
En aquest programa l'alumne farà un passeig per la història de l'educació a través de les diferents formes que ha pres. Entre les matèries que s'hi imparteixen hi ha "teoria de l'aprenentatge" i "una altra mirada educativa".
12. Història, societat i territori, de tres cursos.
Si vols comprendre com s'han transformat les societats humanes a partir de la història, l'arqueologia, l'antropologia i la geografia, aquest és el teu programa.
13. Humanitats, de tres cursos.
Història, pensament, literatura i art són els quatre pilars del saber humanístic i també les quatre disciplines que aquest programa lliga. Entre les matèries trobem "grans moments de la història", "obres mestres de la literatura universal", "temes fonamentals de la filosofia" o "grans obres de la història de l'art".
14. Literatures i comunicació, de dos cursos.
S’ofereix una formació bàsica en les diferents facetes que integren el llenguatge humà i en els fonaments teòrics i pràctics de la literatura, tant des d’una perspectiva universal com des d’una perspectiva nacional, de manera que es puguin estudiar les literatures clàssiques, europees, espanyola i catalana. A més, es tracten els aspectes necessaris per aprofundir en l’estudi de la comunicació i el coneixement multidisciplinari de les indústries culturals (cinema, arts escèniques, indústria fonogràfica).
15. Novetat! Ciències transversals, d'un curs.
Es presenta una visió panoràmica de temes vinculats a diferents disciplines de l’àmbit científic. El perfil generalista i transversal d’aquest programa convida a establir un diàleg entre les matemàtiques, la geologia, la genètica i la física.
16. Novetat! Programa multidisciplinari.
És un programa on l’alumne pot triar les assignatures que més li vinguin de gust entre les que s'ofereixen als graus de la Universitat de Barcelona. A més a més, va a classe amb la resta d’universitaris de graus, de manera que es potencien les relacions intergeneracionals.