• Catorze /
  • Estudi /
  • ¿T'agradaria aprendre llengua de signes catalana?

¿T'agradaria aprendre llengua de signes catalana?

Us convidem a descobrir què hauríem de fer per dir boca, feina, gos, viatge o mare

Foto: Departament de Política Lingüística
Foto: Departament de Política Lingüística

La llengua de signes catalana: evolució i reptes

La llengua de signes catalana, o LSC, és la llengua natural de modalitat gestual i visual que utilitzen les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya com a sistema lingüístic per a la comunicació social i cultural. L'LSC compleix totes les funcions comunicatives possibles i és també el vehicle de relació per a moltes persones del seu entorn familiar i social més proper. Com qualsevol llengua viva, l’LSC evoluciona constantment, interactua amb altres llengües de signes i orals i incorpora nous conceptes i signes que reflecteixen les transformacions de la societat actual.

Pel que fa als reptes, l’LSC es troba immersa en un procés d’establiment de continguts oficials per a cada nivell d’aprenentatge. Actualment, ja s’han definit els nivells A1 i A2, i s’espera introduir els nivells B1 i B2 en el futur pròxim, amb la possibilitat d’obtenir certificats reconeguts oficialment, representa un pas decisiu per a normalització i el prestigi de l'LSC.

Identitat, cultura i diversitat lingüística

La llengua de signes catalana és una peça essencial per a la identitat cultural i lingüística de la comunitat sorda signant de Catalunya, i representa una riquesa patrimonial que va més enllà de les persones que en fan ús. Aquestes llengües neixen en entorns on hi ha una concentració de persones sordes que necessiten comunicar-se, però el seu valor patrimonial pertany a tothom. Hi ha comunitats més petites on la presència de persones sordes és tan alta que tothom coneix la llengua de signes, com és el cas de la comunitat de Kata Kolok a Bali.

A més, les llengües de signes tenen una dimensió visual i gestual única, que fins i tot permet l’existència de poesia visual. No es tracta de traduccions de poesia escrita, sinó de composicions pròpies que exploten la gestualitat per expressar idees i sentiments de manera visual i impactant. Així i tot, aquesta dimensió poètica de l'LSC continua sent desconeguda per a moltes persones. El següent vídeo és tota una mostra de creativitat en LSC, amb un final preciós i poètic que val la pena de veure: 

La identitat de la comunitat sorda signant es defineix en gran part pel fet de preferir les llengües de signes com a principal vehicle de comunicació. Aquesta comunitat lingüística inclou també les persones de l’entorn de les persones sordes que signen i formen part d’aquest món comunicatiu. Tot i aquesta preferència, la majoria de les persones sordes signants són bilingües o trilingües (amb el català i castellà).

Les noves tecnologies han tingut un impacte revolucionari en la difusió i aprenentatge de la llengua de signes. Les xarxes socials, les videotrucades i plataformes com YouTube faciliten la comunicació visual entre comunitats sordes d’arreu del món, que proporcionen a les persones sordes i oïdores un espai per aprendre i compartir. Els vídeos, en certa manera, han esdevingut l’equivalent a l’escriptura per a les llengües de signes, i han permès un contacte i una interacció globals sense precedents. N'és un bon exemple aquest vídeo que la Generalitat ha publicat a Tiktok exclusivament en LSC i que ha tingut una gran repercussió:

@gencat

La llengua de signes catalana, coneguda habitualment per la sigla LSC, és la llengua de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya. La Generalitat de Catalunya ha editat el primer calendari perpetu en LSC, en cartró i versió digital, per facilitar-ne l'ús en línia i en xarxes socials. Permet crear qualsevol data i reconèixer ràpidament els signes per expressar-la. Consulta'l a llengua.gencat.cat/lsc-calendari. #LCS#llenguasignescatalana#signes#català#gencat#somgencat#estiktokat

♬ I Can FeelItv3 - Nick Sena andDannyEchevarria

¿T'agradaria aprendre llengua de signes catalana?

Aprendre LSC implica tenir ganes de comunicar i expressar-se sense por. Aquest "calendari perpetu" que ofereix el Departament de Política Lingüística és una gran eina per iniciar-s'hi: ofereix la possibilitat de generar qualsevol data en LSC a través del web i compartir-la a les xarxes socials. Per aprendre LSC, és important deixar enrere qualsevol vergonya o prejudici i obrir-se a aquesta nova forma d’expressió. La llengua de signes catalana ofereix una modalitat de comunicació única que sorprèn i enriqueix a mesura que s’hi aprofundeix.

Aquí pots trobar on se'n fan classes a Catalunya i, si vols començar més a poc a poc, a continuació et deixem amb 14 paraules en llengua de signes catalana:

1. Mare:

2. Viatge:

3. Vestidors:

4. Arrova:

5. Ocell:

6. Gos:

7. Feina:

8. Boca:

9. Cos humà:

10. Votació telemàtica:

11. Veí / veïna:

12. Barcelona:

13. Muntanya:

14. Mar:

Data de publicació: 10 de desembre de 2024
Última modificació: 10 de desembre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze