• Catorze /
  • Estudi /
  • L'oferta formativa de les escoles de l’Institut del Teatre

L'oferta formativa de les escoles de l’Institut del Teatre

El ventall de propostes inclou des de Coreografia i Interpretació fins a Direcció Escènica i Dramatúrgia

* Aquest contingut està ofert per la Diputació de Barcelona.

Creat per la Diputació de Barcelona el 1913, l’Institut del Teatre és un referent en docència, creació, recerca, conservació i difusió del patrimoni de les arts escèniques, tant a Catalunya com en l’àmbit més internacional. Ofereix un model d’ensenyament capdavanter que promou la innovació pedagògica i creativa. Cada any, més de 1.000 alumnes hi cursen estudis superiors, professionals i de perfeccionament de Dansa, d’Art Dramàtic o de Tècniques de les Arts de l’Espectacle. Us els expliquem:

Estrena del musical “Extraordinaria. Un conte musical” taller d’Interpretació I escenografía (ESAD) (Foto: Jordi Vidal)


1.Estudis Superiors d’Art Dramàtic

S’imparteixen a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) que atorga el títol superior en art dramàtic, corresponent al primer cicle o grau de l’espai europeu d’educació superior en tres especialitats: 

* Interpretació: proporcionen els coneixements instrumentals, metodològics, conceptuals i pràctics per esdevenir un professional de la interpretació en qualsevol àmbit de les arts escèniques: teatre, cinema o televisió.

* Direcció Escènica i Dramatúrgia: permeten formar al director i/o dramaturg com a professional que genera i composa els múltiples materials i llenguatges que poden participar en una peça escènica o espectacle en viu. La inscripció a les proves d'accés és del 8 d'abril al 3 de maig.

Escenografia: proporcionen formació en disseny de l'espai, disseny de personatge i disseny d'il·luminació en les arts escèniques, audiovisuals, arts expositives i esdeveniments. La inscripció a les proves d'accés és del 8 d'abril al 3 de maig.

El pla d’estudis té una durada de quatre anys acadèmics (240 crèdits ECTS) amb estudis o pràctiques en diverses escoles superiors artístiques i universitats d’Europa, dins del programa Erasmus de mobilitat interuniversitària. Els alumnes poden fer estades en pràctiques en l’àmbit de les produccions de teatre professional. Per accedir als estudis cal superar la prova d'accés per a l’especialitat a la qual s’opti i acreditar la titulació de batxillerat. Per resoldre dubtes i ampliar informació de com accedir als estudis també pots consultar els apartats web futurs estudiants i preguntes freqüents.

Foto de l’espectacle “Transversal”. Foto: Anna Fàbrega.


2.Estudis Superiors de Dansa

S’imparteixen al Conservatori Superior de Dansa (CSD). El pla d'estudis té una durada de 4 anys acadèmics (240 crèdits ECTS) amb estudis o pràctiques en diverses escoles superiors artístiques i universitats d’Europa, així com companyies professionals de dansa, dins del programa Erasmus de mobilitat interuniversitària. Per accedir als estudis cal superar la prova d’accés corresponent a l’especialitat a la qual s’opti: pedagogia de la dansa o coreografia i interpretació. Cal acreditar disposar de la titulació de batxillerat, el tercer cicle de grau mitjà o professional de dansa, o equivalent. Per als aspirants que no estiguin en possessió del grau professional de dansa, el CSD organitza una prova específica. Per resoldre dubtes i ampliar informació de com accedir als estudis també pots consultar els apartats web futurs estudiants i preguntes freqüents. El títol s'enfoca en dues especialitats: 

* Coreografia i Interpretació: s'adreça a futurs coreògrafs i creadors escènics, ballarins o investigadors interessats en l'estudi de la dansa com a fet artístic i escènic. La inscripció a les proves d'accés és del 8 d'abril al 8 de maig.

* Pedagogia de la Dansa: s'adreça a ballarins i ballarines que es vulguin capacitar professionalment per a la docència de la dansa tant en centres oficials com no oficials. La inscripció a les proves d'accés és del 8 d'abril al 8 de maig.

Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE)


3.Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE):

S’imparteixen a l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE), amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya en les matèries tecnològiques i la de nombrosos professionals del sector com a professors especialistes. L’ESTAE atorga una titulació pròpia de l’Institut del Teatre i la Fundació Politècnica de Catalunya, per a una formació corresponent, en el seu format, a estudis de formació professional de grau superior. Hi trobareu aquests estudis:

Luminotècnia: aborda la formació que abasta tots els aspectes tècnics de la il•luminació d’un espectacle: el muntatge, la programació i la conducció de la il·luminació durant una representació o concert. La inscripció a les proves d'accés és del 2 de maig al 17 de juny. 

Tècniques de So: els estudis de so a l’ESTAE ofereixen la més completa formació en tots els aspectes tècnics referits al so i a l'acústica en l'espectacle en viu, així com el control del so durant els concerts i esdeveniments. La inscripció a les proves d'accés és del 2 de maig al 17 de juny.

Maquinària escènica: aborda les tècniques referides a la implantació i el muntatge de l’escenografia, la maquinària teatral, la preparació dels escenaris i la gestió dels moviments escènics durant les representacions. La inscripció a les proves d'accés és del 2 de maig al 17 de juny.

Data de publicació: 23 d'abril de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze