Bauman i la incertesa dels nostres vincles

No és estrany que tinguem cada cop més la sensació que les relacions i les estructures que abans eren sòlides ara es dissolen fàcilment

Foto: stokpic
Foto: stokpic

Quan els vincles són borrosos

No és estrany que tinguem cada cop més la sensació que les relacions i les estructures que abans eren sòlides ara es dissolen fàcilment; que tot es mou més de pressa i tot sembla més fràgil. Això és el que defensava el sociòleg Zygmunt Bauman, que va néixer a Poznan, Polònia, un 19 de novembre de 1925 i va morir un 9 de gener a Leeds, Regne Unit. Bauman va descriure el món on vivim com una societat líquida, on domina la incertesa. Quan parlem de vincles personals, això es tradueix en una por al compromís. Sovint preferim evitar converses difícils o emocions profundes perquè ens fan sentir vulnerables, perquè ens fa por ser rebutjats. ¿El resultat? Relacions més superficials, que de vegades no arriben a ser tan significatives com voldríem.

Distàncies entre pantalles 

En aquest context, la tecnologia s’ha convertit en una eina imprescindible. Ens permet estar a prop, i a la vegada també ens pot allunyar. ¿Quants cops hem optat per enviar un missatge en lloc de parlar cara a cara? Fins i tot, moltes vegades escollim enviar obrir un xat abans de fer una trucada. Les xarxes socials i les videotrucades faciliten connexions immediates, però sovint aquestes connexions són més «fàcils» que profundes. Sí, ens ajuden a mantenir el contacte, però al mateix temps poden limitar-nos a relacions que a priori semblen més segures, perquè no ens exposen del tot.

La incertesa que ens defineix

En aquesta societat líquida que descrivia Bauman, el ritme incessant dels canvis i la fragilitat dels vincles personals no només generen distància, sinó també una sensació d’incertesa constant. La necessitat de controlar-ho tot, fins i tot allò que no es pot preveure, es converteix en una lluita interna que sovint ens desgasta. Intentem agafar el control de situacions imprevisibles, però el món líquid se’ns escapa entre els dits.

En aquesta xerrada TED de Laura Segre, es descriu la modernitat líquida com un repte constant per a la nostra ment, que busca estabilitat enmig d’un corrent que no cessa. Cada avenç, cada nova incertesa, encén en nosaltres una alarma que ens fa voler resistir els canvis, quan resistir, sovint, no és la solució. A través de 14 idees clau, aquesta xerrada ens ajuda a entendre com navegar en aquest món fluid sense perdre el sentit del moment present ni la capacitat d’adaptar-nos:

1. La modernitat líquida és com aquest flux constant d’aigua. El sociòleg Zygmunt Bauman va encunyar aquest terme per descriure el món actual, on els canvis i els avenços són constants.

2. Això contrasta amb la modernitat sòlida, que fa referència a les tradicions d’Europa i Amèrica del Nord dels segles XVIII i XIX, quan la democràcia i la indústria es desenvolupaven.

3. Ara vivim en un món en transformació contínua, amb noves tecnologies en cada cantonada i descobriments mèdics omplint pàgines i pàgines de revistes científiques.

4. Semblaria que l’estabilitat ha desaparegut, i aquest canvi incert ens genera una profunda por al futur. Per què ens fa tanta por? És complicat controlar les coses quan estan en constant moviment.

5. ¿Has intentat mai atrapar vapor amb les mans? Deixa’m estalviar-te temps: és completament impossible. Igual que les partícules gasoses del vapor es mouen sense pausa, la modernitat líquida segueix el seu curs.

6. No hi ha pausa, ni botó per aturar-la. Encara que intentem respirar profundament per alentir el ritme del dia, la modernitat líquida accelera el temps.

7. Per al nostre cervell, la idea de coses movent-se a l’atzar sense fi és com una alarma vermella. La incertesa es registra com un error, una amenaça.

8. La incertesa acompanya la modernitat líquida ens espanta perquè no podem veure clarament el futur. Però, ¿com podem acceptar millor el canvi?

9. Primer de tot, hem de reconèixer que no podem controlar-ho tot, especialment la incertesa. Hem de deixar de resistir-nos-hi, perquè el que resistim persisteix.

10. Acceptar el flux de la modernitat líquida no és fàcil, però és essencial per adaptar-nos i innovar en un món que avança ràpidament.

11. Potser no necessitem veure el futur amb claredat, sempre que ens concentrem en viure el moment present i acceptar el canvi amb una ment oberta.

12. Encara que sembli que ens estem deixant arrossegar pels corrents de la modernitat líquida, tenim alternatives. Innovar, adaptar-nos i trobar maneres de ser presents en el moment.

13. La modernitat líquida pot semblar aclaparadora, però aquest flux constant d’avenços i transformacions també ofereix oportunitats per créixer i redefinir-nos.

14. Aquest món en moviment constant ens desafia, però alhora ens convida a trobar un equilibri entre deixar-nos portar pel corrent i aprendre a fluir-hi amb intenció.

Data de publicació: 19 de novembre de 2024
Última modificació: 19 de novembre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze