Ca l'Alier Smart

La rehabilitació impulsada per l'Ajuntament de Barcelona converteix la fàbrica en centre tecnològic


Una part de les activitats de l’Smart City Week, que s'ha celebrat a Barcelona del 5 a l'11 de novembre, han tingut lloc a Ca l’Alier, el nou Centre d’Innovació Urbana de Barcelona i seu de la Fundació BIT Hàbitat, entitat sense ànim de lucre que promou iniciatives dirigides a crear una ciutat més sostenible i millorar la qualitat de vida de les persones que l’habiten, a través de la col·laboració entre la ciutadania, la universitat i els centres de recerca, el teixit empresarial i el sector públic, amb vocació internacional.

Situat al carrer de Pere IV, Ca l’Alier és una antiga fàbrica de pintats construida per Joan Lucena el 1853, i posteriorment adequada al seu nou ús com a fàbrica de jute, quan l'enginyer Pere Alier va comprar-la l'any 1909. Ca l’Alier és un reflex de l’arquitectura industrial de l’època. Les naus presenten coberta a dues aigües de teula plana catalana, encavallades de fusta i murs de fàbrica de maó. El conjunt, catalogat com a Patrimoni Industrial del Poblenou, pivota al voltant d’una xemeneia de 20 metres d’alçada.
 

Estat de la fàbrica abans de la rehabilitació.


Després de diversos incendis i que la fàbrica quedés gairebé destruïda, el 2011, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar la conversió de Ca l’Alier en un equipament tècnic-administratiu de tres naus adossades rehabilitat amb criteris de màxima eficiència energètica i sostenibilitat posant especial atenció en la reutilització dels materials existents i criteris d’arquitectura passiva, com la ventilació creuada i la il·luminació natural. El nou Ca l'Alier disposa de sistemes de reciclatge d’aigua de pluja i aigües grises i producció d'energia baix consum energètic es fonamenta en la producció d’energia fotovoltaica i el control de l'assolellament que aconsegueixen un jardí biodivers i un mur babylon, juntament amb persianes i parasols.

Gràcies a aquesta rehabilitació, Ca l'Alier és un edifici intel·ligent que, mitjançant un sistema de sensors i dispositius, recull i envia informació que permet una gestió eficient i un coneixement precís del seu comportament, preservant sempre el valor patrimonial i arquitectònic del conjunt de les naus.
 
Data de publicació: 12 de novembre de 2018
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze