Deu mirades sobre Rubens

El CaixaForum Barcelona acull un curs monogràfic sobre el pintor

Autor Redacció
Les tres Gràcies (1635), Rubens. Foto: Domini públic

Catorze recomana el Cicle de conferències Francisco Calvo Serraller sobre el pintor Peter Paulus Rubens, que començaran el 12 de gener i s'allargaran fins al 16 de març de 2023 i que acollirà el CaixaForum Barcelona. Les sessions seran els dijous a les 18 h i la inscripció ja és oberta.

Autor d'una producció molt abundant, Rubens (1577-1640) va ser el pintor que va tenir més èxit en el seu temps a Europa. Tot i que va treballar fonamentalment a Anvers, va residir durant un llarg període a Itàlia i va rebre encàrrecs de les corts d'Espanya, França i Anglaterra, com també d'altres prínceps i persones destacades. Aquestes qualitats el van portar a treballar també com a diplomàtic al servei de la monarquia espanyola. La seva correspondència demostra que es va plantejar aquesta tasca com una cerca de la pau per a Europa. Com a pintor, la seva ambició principal era recrear la grandesa de l'antiguitat, que considerava una edat daurada del passat. El seu art s'inspira en l'escultura grega i romana i en la pintura de l'alt Renaixement, a la qual va donar continuïtat. A partir d'aquests referents, la pintura de Rubens ens transmet una imatge exaltada de la vida i del món, plena de sentiment.

El curs que acull el CaixaForum Barcelona s'ha dissenyat amb la intenció d'oferir una mirada panoràmica que faci justícia a aquest artista, i ho farà a través de 10 sessions amb experts:

12 de gener: “La grandesa de Rubens”. Alejandro Vergara, cap de Conservació de Pintura Flamenca i Escoles del Nord fins al 1700, Museo del Prado.

19 de gener: “Rubens i la cultura del Renaixement italià”. Raffaella Morselli, professora d'Història de l'Art, Universitat de Teramo.

26 de gener: “Propaganda Fide: quadres d'altar de Rubens”. Trinidad de Antonio, professora d'Història de l'Art, Universitat Complutense.

2 de febrer: “Isabel Clara Eugènia i Rubens: art i diplomàcia al servei de la governadora dels Països Baixos”. Noelia García Pérez, professora d'Història de l'Art, Universitat de Múrcia.

9 de febrer: “Rubens i la seva teoria de la figura humana”. Juan Bordes, artista.

16 de febrer: “Rubens: el mite de Venus i Adonis”. Gerlinde Gruber, conservadora de Pintura Flamenca, Kunsthistorisches Museum, Viena.

23 de febrer: “Ecos de Rubens a la pintura espanyola”. Javier Portús, cap de Conservació de Pintura Espanyola fins al 1800, Museo del Prado.

2 de març: “Rere la pista de Rubens i la seva idea de la perfecció. Estudis tècnics”. Laura Alba, investigadora del Gabinet de Documentació Tècnica, Museo del Prado.

9 de març: “De la polifonia a l'òpera: l'humanisme musical en temps de Rubens”. Juan Ángel Vela del Campo, assagista de temes musicals.

16 de març: “Efígie i faula. Els retrats de Rubens”. Jaime García-Máiquez, tècnic del Gabinet de Documentació Tècnica, Museo del Prado.

Què: el Cicle de conferències Francisco Calvo Serraller sobre el pintor Peter Paulus Rubens,
On: al CaixaForum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8, Barcelona).
Quan: els dijous a les 18 h, des del 12 de gener fins al 16 de març de 2023.

Més informació.

Prometeu encadenat (1618), Rubens. Foto: Domini públic
Data de publicació: 15 de desembre de 2022
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze