Foto: La Perla 29
Filosofia i teatre són dues disciplines que, des dels seus inicis a la Grècia clàssica, van de la mà. Així que en moments difícils no és estrany que es busquin. "Un element central del pensament és compartir-lo, i per tant és susceptible de ser representat" diu Josep Ramoneda, director de la revista d'humanitats i economia La Maleta de Portbou a la presentació d'Escenes de Filosofia i Teatre.
Del 26 a 29 d'octubre, la Biblioteca de Catalunya obre les portes a unes jornades de filosofia i teatre que donaran lloc a xerrades, conferències i petites escenes, així com un cafè filosòfic, per convertir l'espai en un fòrum. La productora de teatre La Perla 29 i la Maleta de Portbou, gràcies a la Fundació Banc Sabadell, enceten una experiència que vincula la vocació universal del coneixement i l'encarnació real de l'experiència humana.
"Avui que necessitem restituir el sentit de les paraules en un món que, perdut l'horitzó utòpic, malda en un l'univers de les fake news, i en què l'allau d'informació es tradueix sovint en una gran confusió, és lògic que filosofia i teatre es tornin a interpel·lar". Ramoneda diu que "el que s'hauria d'exigir a la cultura és que ens obri una nova perspectiva".
L'experiència directa viscuda és una, és un fet. Tant se val si és a través del pensament o de la carn, si és que hi ha alguna experiència tan pura. "Hauríem de deixar de seccionar", diu Ramoneda, per això és important que teatre i filosofia s'enllacin i es confonguin. "Volem que l'espectador vingui i es deixi anar en una cascada de reflexions i sensacions" apunta Oriol Broggi, director artístic de La Perla 29.
Jean-Guy Lecat, Óscar Cornago, Victoria Szpunberg, Félix Duque, Jose Luís Moreno Pestaña, Remedios Zafra, Antonio Monegal o Francesc Orella són algunes de les persones que obriran els debats sobre la transformació de l'espai públic, la relació entre realitat i ficcionalitat, com es crea un subjecte en el teatre i en la societat, la dimensió política i social d'aquest i tants altres que poden sorgir. A partir de diferents textos filosòfics, es vol desplegar una constel·lació d'idees que es desevolupen al voltant del teatre. No només pensar en allò que es diu, sinó en com es diu, qui ho diu: el personatge? l'actor? Enric Puig, comissari de les jornades, esmenta: No només hem de pensar la relació entre filosofia i teatre pel que fa a contingut, sinó també en la forma. Broggi apunta: “En aquestes jornades es començarà a pensar el repertori teatral d'una forma diferent".