La festa dels deu anys de Catorze havia de ser sonada, perquè deu anys no es fan cada dia i perquè només nosaltres sabem com ens ha costat arribar fins aquí. D'ençà que ens vam proposar fer una festassa a l'abril, vam anar buscant i trobant còmplices. Des del CCCB –no se'ns acut un lloc més adequat per fer-hi la celebració– fins als músics que ens van regalar el seu art: Judit Puigdomènech (Ju), el pianista Arnau Burdó, Roger Mas i Joan Dausà. Unes escultures de la pintora Eva Armisén i un photocall molt concorregut de David Ruano van omplir de colors i somriures els set-cents metres quadrats de l'espai que ens va acollir.
L'acte, esplèndidament moderat per Gemma Ventura, va consistir en un passeig per les diverses estances que formen la casa de Catorze. La cosa va arrencar amb Blanca Llum Vidal, que va recitar un poema inèdit seu titulat Hipòtesis; Ignasi Blanch, que va fer un dibuix en directe; i Marta Nadal, que va animar l'escola catalana a "creure en el gran potencial de la nostra llengua, perquè això és com una fabricació d'autoestima i de creació d'identitat; i desplegar les immenses possibilitats de la llengua a través de la lectura". Maria Climent va explicar que va encetar la carrera literària gràcies a Catorze (fins i tot es va declarar a la seva parella actual a través de la secció Basorèxia) i Ada Castells va confessar que, ara fa deu anys, va pensar que Catorze duraria dos dies: "¿Un mitjà cultural, virtual, en català, lliure...? L'Eva està com una cabra!".
"Hi ha molta gent amb ganes de dir i d'expressar-se en català, i això vol dir que tenim una llengua i una cultura que estan molt vives i que és necessari tenir espais com Catorze, motor de llengua i de cultura, per poder-ho canalitzar". Són paraules d'Anna Collell, que va rebre el primer Premi Literari Catorze pel seu text Soberano, Soberano.
La fundadora i directora de Catorze, Eva Piquer, va pujar a l'escenari per mantenir una conversa distesa amb Gemma Nierga. Van parlar de l'energia mobilitzadora dels inicis –quan l'escriptora Imma Monsó es va animar a escriure un conte per regalar-lo als nostres lectors el Sant Jordi del 2014–, dels tallers d'escriptura que ajuden a finançar Catorze –tallers pels quals han passat Gemma Ventura, Maria Climent, Clàudia Codina, Sandra Freijomil, Eva Armisén, Marta Nadal, Marta Vives i la mateixa Gemma Nierga– i d'altres moments memorables dels últims deu anys: una dècada molt bèstia en tots els sentits.
Després de bufar el pastís fet pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, les quatre-centes persones assistents (editors, escriptors i altres membres del món cultural) van poder comprar llibres dels autors que escriuen a Catorze –gràcies, llibreria La Carbonera, per fer l'esforç de venir quan faltava una setmana justa per Sant Jordi– i van menjar pa de pagès, llonganissa, avellanes, oli i torrons de la Federació Catalana DOP-IGP, formatges artesans Xerigots, aperitius de Sol Natural, empanades Muns, i postres servides pel Gremi de Pastissers i el Museu de la Xocolata. I, esclar, també van poder brindar amb el corpinnat de Gramona, una sel·lecció de vins DO Catalunya, cervesa Damm, sucs Mooma i producte de Coca-cola. La festa, amenitzada pel discjòquei Adrià Giner fins a mitjanit, va ser el que volíem: una festassa de les que només es fan un cop cada deu anys. De les que sap greu haver-se perdut. De debò: ens vau fer sentir molt ben acompanyats. Casa nostra és casa vostra si és que hi ha cases d'algú.
Podeu veure totes les fotos del photocall de David Ruano aquí:
Les escultures de l'Eva Armisén lluïen així al Hall del CCCB:
I aquí teniu el vídeo de la festa del primer any de Catorze: