Portar el català al cor

La coral Veus del Món aconsegueix que molta gent aprengui la llengua tot cantant

Foto: CNL de l'Hospitalet
Foto: CNL de l'Hospitalet

Els dijous a la tarda, una coral assaja a l’Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet de Llobregat. El seu nom és Veus del Món i vol crear un espai lúdic i cultural on la música i la llengua catalana s’uneixin. Va néixer el 2018, fruit d’una col·laboració entre el Centre de Normalització Lingüística de l’Hospitalet i l’Escola Municipal de Música - Centre de les Arts, i ha acabat esdevenint un èxit.

Els assajos de la coral tenen dues parts: la lingüística i la musical. En la primera, que no sol ocupar més de vint minuts, una tècnica del Centre de Normalització Lingüística treballa amb els cantaires aspectes com el vocabulari, la fonètica o la comprensió de les cançons. De vegades fan exercicis per reforçar la pronúncia d’alguns sons. No té res a veure amb una classe de català “acadèmica”. S’aprèn gairebé inconscientment. En la part musical, la directora del cor i de l’Escola de Música, Mònica Peig, aporta el seu talent i compromís perquè el cant arribi a bon port.

El perfil de gent que participa a la coral és molt divers i no calen coneixements musicals previs per apuntar-s’hi. Hi ha qui vol millorar el seu nivell de català, qui simplement hi va a gaudir de la música o qui busca un espai d’oci on conèixer persones noves. La majoria de cantaires són alumnes dels cursos del CNL de l’Hospitalet, però també s’hi apunta la ciutadania general, que se n’assabenta a través de xarxes socials o del boca-orella, o membres del programa Voluntariat per la llengua. Tots acaben veient la importància d’aprendre català i enforteixen vincles amb la comunitat.

El repertori de la coral és ampli i participatiu, ja que, tot sovint, són els mateixos integrants els que proposen temes per cantar. Hi trobem peces d’intèrprets contemporanis i cançons típiques de festes com Sant Jordi o Nadal, cançons tradicionals i embarbussaments, cançons adaptades al català –si l’original és en una altra llengua– i creades per a ocasions especials. També s’aprenen temes curts de memòria. Així, paren més atenció al significat de les paraules o a la pronunciació que a la lectura.

Al llarg del curs, Veus del Món ofereix diverses actuacions. Al Nadal participen a les Nadales al Carrer, que tenen lloc als jardins de Can Sumarro junt amb altres cors, grups de música tradicional, poesia i teatre. A la primavera i l’estiu fan nous concerts i també canten a la festa de final de curs del CNL de l’Hospitalet. Una de les experiències més gratificants, en aquest sentit, va ser el concert “Cantem a Dues Veus”, que van fer el juny de 2024 amb el cor Veus del Mar, del CNL de Badalona i Sant Adrià. Aspiren a repetir i ampliar aquestes col·laboracions amb altres corals que ja existeixen a centres de normalització d’arreu de Catalunya.

La coral Veus del Món s’emmarca en una iniciativa de l’Ajuntament de l’Hospitalet, el projecte Fem Tàndem L’H, que teixeix aliances entre institucions educatives i institucions científiques o artístiques. Així, les primeres s’especialitzen gràcies a les segones i es fomenta l’aprenentatge creatiu i la cohesió social. En el cas concret de Veus del Món, a més, s’aconsegueix que els cantaires practiquin la llengua de manera espontània i dinàmica en espais d’ús real. La inscripció hi és gratuïta, amb places limitades.

"La llengua viva" és una secció que fem en col·laboració amb la conselleria de Política Lingüística.

Data de publicació: 22 de novembre de 2024
Última modificació: 22 de novembre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze