Tardor de tallers a Golferichs

14 propostes de les més de 130 que ofereix el centre cívic barceloní

Comença el curs i amb ell torna l'oferta de tallers culturals de la Casa Golferichs. Més de 130 propostes en àrees com les ciències i humanitats, la cuina, la salut i la música on us podreu endinsar durant tot el trimestre. Us en destaquem 14 perquè aneu fent boca.
 

Foto: Golferichs.org


1.Lingüística: etimologia pràctica
Si ets dels qui es passa el dia buscant d’on ve aquesta o aquella paraula, aquest és el teu curs. Les raons etimològiques han estat sempre una gran font de coneixement i interpretació lingüística de la nostra realitat. A partir de la pràctica i d’una manera amena i divulgativa, Mercè Espuny, llicenciada i doctorada en filologia catalana i especialitzada en el coneixement de la gramàtica i la sintaxis catalanes, oferirà una àmplia panoràmica de les eines necessàries per a esbrinar l’origen dels mots i la seva evolució.

2.Neurociència: la memòria
Coneixerem l’estat de la qüestió en la investigació en neurologia de les patologies relacionades amb la memòria, entenent com funcionen i com la medicina tracta de millorar l’eficiència en els tractaments amb els membres del Laboratori de neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra, coordinat per Andrés Ozaita.

3.Iniciació a la meteorologia
Vine a conèixer els elements clau d’aquesta ciència i les seves principals eines de predicció. Coneixements bàsics perquè puguis fer els teus propis pronòstics meteorològics, centrant-te en les variables (temperatura, pressió atmosfèrica, vent, precipitacions...) que més t’interessin. A càrrec de Carles Nerín, president de l’Associació meteorològica Comando Tibidabo de Barcelona.

4.Com llegir literatura
Què en sabem, de llegir? La proposta d'aquest taller és aprendre un seguit d'eines, a través de la lectura de fragments literaris breus de totes les èpoques, que ens ajudaran a entendre les bases de la literatura, ampliaran els nostres horitzons de lectura i ens ajudaran a gaudir encara més de l'art de llegir. A càrrec de Marta Duran, especialista en teoria literària, estudis teatrals, feminisme interseccional i literatura contemporània.

5. De 1848 a 1968: Un segle de revolta social a Catalunya i Europa
Després de la derrota de Napoleó les forces contrarevolucionàries es van instal·lar als governs europeus. Les idees liberals van inspirar l’onada revolucionària de 1820 i 1830, però no va ser fins a la de la primavera del 1848, que es va estendre per tota Europa una revolta de caràcter popular i obrera. Ens proposen un recorregut panoràmic per les grans experiències revolucionàries que va viure Europa, des de les revoltes del 1848 al maig de 1968, fent especial esment als conats revolucionaris catalans. Un repàs a les revolucions per entendre la situació actual amb Miguel Garau Rolandi, doctor en historia contemporània per la Universitat de Barcelona.

6.Iniciació a la civilització de l'antic Egipte
Inicia’t en el coneixement de la civilització de l'antic Egipte. Tenint en compte el medi natural i geogràfic en què va prosperar, gràcies a Susana Alegre, doctora en història de l’art i titulada en història antiga, prehistòria i arqueologia, ens endinsarem en els seus mites més importants, en la momificació i en les seves construccions més rellevants. Farem una panoràmica pels més de 3.000 anys d’història d’aquesta cultura, prioritzant el coneixement de la seva societat, aproximant-nos a la seva quotidianitat partint dels espais domèstics, la moda, els cosmètics i els costums dels qui fa milers d'anys van viure en les riberes del riu Nil.

7. Iniciació a l'antropologia social i cultural
Un curs que convida a remirar la nostra societat amb l’estranyesa que ho faria algú d’una altra cultura, així com a entendre millor les societats alienes. Una panoràmica general a la disciplina, el seu objecte d'estudi, la seva trajectòria històrica, metodologia i tècniques d'investigació guiada per Jordi Castellví, doctor en antropologia social i cultural.

8.Filosofia aplicada: decidir o decidir-me
Cada vegada que puc escollir entre diverses opcions, entre diverses alternatives possibles, què he de fer? I sobretot, per què ho he de fer? Què significa que una cosa sigui preferible o millor que una altra? Aquestes són les qüestions fonamentals de la reflexió ètica, que en essència no és sinó una reflexió en profunditat sobre la coherència, la legitimitat i el sentit dels motius pels quals prenem les decisions que prenem. A càrrec de Pol Marzougoug, llicenciat en filosofia.

9.Qui té por de l'art modern?
Què ha passat en aquests últims 150 anys al món de l'art? Dirigit tant a escèptics com a convençuts, en aquest curs intentarem debatre i resoldre amb Xavi Sellés, especialitzat en anàlisi d’art contemporani per la UB, totes les preguntes que sempre ens plantegem sobre el controvertit món de l'art modern i contemporani. Una forma accessible d'eliminar prejudicis i fer més apassionant la nostra propera visita a un museu.

10.Escoltant Jazz amb Ricard Gili: Iniciació al jazz, blues i gospel
Cinc sessions pensades per a aquelles persones que volen iniciar-se en el coneixement de la música negra nord-americana i descobrir els seus secrets. Amb Ricard Gili, director de la Locomotora Negra, estudiarem les característiques bàsiques que fan d’aquesta música un gènere únic i especialíssim que en poc més de cent anys d’història ha conquerit el món sencer.

11.Cinema i fotografia: de Muybridge a Kubrick
A partir de fragments de pel·lícules emblemàtiques i de la mà de grans cineastes, parlarem de llenguatge cinematogràfic des de la fotografia. L'ús de la llum natural, el color, la composició, el treball amb actors o el registre del so, seran alguns dels elements que analitzarem per disposar de nous recursos amb els quals mirar el cinema. A càrrec de Pablo García Pérez de Lara, cineasta i cofundador de la productora Doble Banda.

12.Escriptura creativa: els relats curts
Sempre has volgut escriure un relat curt? Sabem ben bé què és un conte? Què el diferencia d’un text de no-ficció, o d’altres gèneres literaris com la novel·la? En aquest curs, desgranarem amb Anna Pascual, de l’Obrador d’històries, quines característiques conformen el relat curt; cada setmana, explicarem diverses eines que ens permetran treballar exercicis i comentar-los per tal que, al final del trimestre, tothom tingui entre les mans el seu primer conte.

13.Gravat i monotips
Inicia’t a les tècniques litogràfiques. Amb un tòrcul de petit format i dibuixant sobre una planxa d'acetat o coure aprendrem a imprimir sobre paper les nostres creacions. El monotip dona moltes possibilitats de treballar una imatge-impressió única i divertida. A càrrec de Jaume Font.

14.Iniciació al dibuix
Vine a aprendre a dibuixar des de zero amb Emma Sánchez. Partint d’exercicis d’observació i interpretació d’obres o de fotografies aprendrem a identificar elements clau per planificar el dibuix com la composició, la llum, el volum, la línia o la taca. Dibuixarem en carbonet, grafit, llapis de colors, tinta xinesa, retoladors; la tècnica l’escolliràs tu.

Data de publicació: 03 de setembre de 2018
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze