1. Mirant a Àfrica: un continent en transformació, amb Albert Farré.
Una mirada a les complexitats d’un continent tan divers com desconegut i un anàlisi dels seus reptes socials, polítics, econòmics i culturals. Centrat en el present, també recorrerem les seves herències culturals i el pes de la història per esbrinar tant les esperances de futur com les ombres que s’hi albiren.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
2. Deconstruïnt el feminisme: passat, present i futur, amb Mònica Borrell-Cairol.
Història i teoria dels feminismes des del final del XVIII, repassant les aportacions de les pioneres, Olympe des Gouges i Mary Wollstonecraft, passant per la primera onada feminista, el moviment d’alliberament de la dona i el feminisme en l’era de la globalització amb veus com Angela Davis i Judit Butler, fins a l’actualitat.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
3. Història de les croades: només una qüestió de fe?, amb Alberto Reche.
Campanyes militars, assumpte de fe, el primer pas del colonialisme… són algunes de les etiquetes que s'han posat a les croades. Una comprensió global del fenomen croat i del seu impacte a l’Europa del moment.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
4. Introducció a l'art oriental tradicional: Xina, Japó i Corea, amb Núria Ribas.
Els guerrers de Xi’an, les coves de Longmen, la pintura xinesa, la cerimònia del te... Per endinsar-se en les principals manifestacions artístiques de Xina, Corea i Japó i descobrir unes cultures tan antigues com fascinants.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
5. Art, erotisme i sexualitat: del Renaixement a les avantguardes, amb Víctor Ramírez Tur.
Quines han estat les diferents formes en què l’art ha representat l’erotisme i la sexualitat? Des del Renaixement fins a la primera meitat del segle XX, es preguntarà de forma crítica –i amb perspectiva de gènere- quin joc de mirades es genera entre l’usuari de les obres i allò representat.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
6. El plaer de la lectura: textos de la literatura occidental, amb Marina Llompart i Marc Fdez. Cuyàs.
Des d’autors com Cervantes, Flaubert, Virginia Woolf… i des de l’edat mitjana fins a la postmodernitat, es relacionaran els fenòmens lectors amb les idees literàries i els contextos culturals en els quals es van aflorar per entendre quines han estat les diverses maneres de comprendre la lectura al llarg dels segles.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
7. Stanley Kubrick: la pantalla mecànica, amb Rosa M. Gutiérrez.
Un recorregut per l'obra de Kubrick, que projecta la seva ombra cap al cinema contemporani sobre directors com Ridley Scott, Terry Gilliam, els germans Coen o Tarantino, a través de la seva trajectòria fílmica, els seus referents, aportacions tècniques i estilístiques i els temes i motius del seu particular univers.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
8. Els millors àlbums de la història del pop-rock, amb Àlex Torío.
Un recorregut temporal i musical a través dels discos que la crítica i les vendes van posar als primers llocs de les llistes, des dels anys 70 fins a principis dels 90 amb el naixement de la música alternativa dels Pixies. Des de Neil Young, David Bowie, Pink Floyd, els Stones, Bob Dylan, Tom Waits, passant pel fenòmen punk, la New Wave fins al Thriller de Michael Jackson.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
9. Evolució humana: per què som com som?, amb Cristina Junyent.
Els humans som una espècie insòlita al planeta. Què ens ha fet ser com som? Quan ens vam escampar pel món? Què es menjava aleshores? Com s’expliquen, en termes evolutius, el matrimoni, l’adulteri i el divorci? Un estudi sobre aquests i altres dubtes per entendre com hem arribat fins aquí.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
10. Ciència i dones, més que una qüestió de gènere, amb Carlos Acosta.
Una immersió al món de les dones científiques i d’alguns dels seus grans descobriments a través d’una perspectiva històrica. Es parlarà del paper que van desenvolupar en el món de la geologia, l’astronomia o la tecnologia dones com Rosalin Franklin, Marie Curie, Maria Mitchel per comprendre quin és l’estat actual i proposar alternatives d’igualtat.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
11. El metge a prop: els grans temes de la medicina científica, amb Anton Aubanell Creus.
Com afecten els problemes ambientals a la nostra salut? Què són i quines diferències hi ha entre al·lèrgia i intolerància? És tan greu com diuen la crisi dels antibiòtics? Com funcionen les urgències dels hospitals en cas de catàstrofe? Una introducció al magnífic món de la medicina del segle XXI amb una exposició clara i participativa.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
12. Escriptura creativa: mirar i viure per escriure, amb Irene Yúfera.
Fotografies, pintures, paisatges… el nostre entorn ens proporciona multitud d’estímuls per desfermar l’escriptura. L’escriptura pot afinar la nostra mirada i enriquir la nostra vida. Compartirem camins que ens portin a posar per escrit allò que és visible i vivible.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
13. Fotografia creativa amb lightpainting, amb Luis Giménez.
T’agradaria fer servir la llum per crear, dibuixar o pintar? El lightpainting obre les nostres fotografies a un nou univers creatiu. Per conèixe'n els diferents gèneres i aprendre'n les tècniques bàsiques per dur-les a la pràctica posteriorment.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde
14. Batch cooking: cuina per tota la setmana, amb Simona Marinelli.
Tècniques per elaborar plats equilibrats i deliciosos en poc temps fent servir productes de proximitat i temporada per preparar autèntiques delícies pel paladar, sense dedicar-hi més de 15 minuts diaris.
Foto: Centre Cultural Casa Elizalde