Des de Catorze hem preguntat a 14 llibreters d'arreu dels Països Catalans, des de Tortosa fins a Alins i des de Menorca fins a Perpinyà, quin llibre infantil ens recomanarien. Els hem donat dues premisses: que sigui en català (com a llengua original o com a traducció) i que se saltin, si volen, l'imperatiu de la novetat: tant és si ha estat publicat aquest mes com fa deu anys, només que estigui disponible, que es pugui comprar. Vet aquí, doncs, catorze idees que poden servir d'inspiració als Reis, o d'excusa per fer una excursió pel país i anar-los a comprar directament en aquestes llibreries:
1. La 2 de Viladrich, de Tortosa. Per Ester Galindo.
On van els àngels de neu?, escrit per Maggie O'Farrell, il·lustrat per Daniela Jaglenka, traduït per Jordi Vidal i publicat per la Galera. Aquest relat ens parla de la Sylvie, una nena que, encara que no ho sap, està malalta. Una nit es desperta de sobte i veu un parell d'ales enormes, fetes de plomes blanques i suaus: hi ha un àngel a la seva habitació, un àngel de neu que li explica que ha vingut a cuidar-la. Aquest conte ens parla dels vincles, la valentia i la determinació davant els desafiaments. Ens va agradar tant que va ser una de les obres que vam escollir, fa dos anys, a Bombons literaris, una campanya nadalenca en què triem sis llibres d'una mateixa temàtica, i per a cadascun es crea un bombó. Els clients poden comprar la caixeta amb els sis bombons acompanyats o no d’algun dels llibres.
Mai abans havia vist un fillet venir a rompre la guardiola a la llibreria i comptar monedes
2. VaDllibres, a Ciutadella de Menorca. Per Dolors Boatella.
El robot del bosc, escrit per Jaume Copons, il·lustrat per Liliana Fortuny i publicat per Combel. És complicat fer una única recomanació perquè n'hi ha tantes com lectors, així que vos proposem una col·lecció que, més que un tema concret, connecta els primers lectors amb l'hàbit de la lectura, i encara més, impulsa que en gaudeixin. Mai abans havia vist un fillet venir a rompre la guardiola a la llibreria i comptar monedes i ha sigut per a comprar l'última aventura d'en Bitmax, el robot del bosc. Jaume Copons i Liliana Fortuny juguen una altra lliga que passa per aprendre a llegir tot estimant la literatura.
3. Casa Anita, a Barcelona. Per Oblit Baseiria.
Oi, Eloi?, escrit per Miquel Desclot, il·lustrat per Christian Inaraja i publicat per Kalandraka. Un bell poemari per a infants que farà les delícies dels grans quan llegim en veu alta als més petits. Un recull de poemes que juga amb la musicalitat de les cançons tradicionals, els jocs de paraules i endevinalles de la nostra llengua i territori i també unes pinzellades dels mestres de la literatura universal de tots els temps. És una meravella d’escudella de paraules per a aquestes festes.
4. El Genet Blau, a Lleida. Per Mertxe París.
El jardí del veí sempre és més verd, de Gala Pont, editat per Blackie Books. És una història delicada i tendra protagonitzada per la Simona i un eriçó groc. Tots dos tenen cura del seu jardí, però un dia la Simona s'adona que hi ha jardins més verds i més exuberants que el seu. Aquí comença un relat en què apareix l'enveja i l'aprendre a donar valor a allò que tenim a prop. Bellament editat i amb un preciós detall en forma de punt de llibre, El jardí del veí sempre és més verd està adreçat a tota la família.
5. El petit tresor, a Vic. Per Germán Machado.
Menjapèdia: els sistemes digestius més fascinants del regne animal, escrit per Víctor Sabaté, il·lustrat per Aina Bestard i publicat per Zahorí Books. Aquest llibre ens descobreix el sistema digestiu de setanta criatures vives diferents: allò de què es nodreixen, allò que excreten. Hi trobem de tot: invertebrats, vertebrats; animals amb sistemes digestius complets i incomplets; els diferents tipus d’alimentació dels carnívors, herbívors, omnívors. Des de les esponges de mar i el mosquit fins a la vaca i l’hipopòtam, tot passant pel colibrí, la balena blava i els humans. Som el que mengem, i aquest llibre ho proclama clarament. Aina Bestard és una de les millors dibuixants i realitzadores de llibres informatius del món, i aquí ens torna a sorprendre gratament.
6. Quart Creixent, a Palma. Per Margalida Castell.
La tribu que put, escrit per Elise Gravel, il·lustrat per Magali Le Huche, traduït per Bel Olid i publicat per Litera Libros. A través d'una història divertida i plena de personatges únics, com ho és la protagonista, Fanette Delcop, el llibre parla d'un grup de nens i nenes que, amb la seva curiositat i esperit independent, desafien les convencions imposades pels adults. Recomanem aquest llibre perquè, a més de ser molt divertit, posa els nens i nenes al centre de l'acció, fent-los conscients dels seus drets i la importància de fer sentir la seva veu davant les imposicions dels grans. Un llibre per reflexionar, però sobretot per gaudir.
7. Poques paraules, a Manresa. Per Gerard Muixí.
Aitana i les feres, de Jordi Colonques i Joan Canela, il·lustrat per Helga Ambak i publicat per Sembra Llibres. Per a infants que ja fa dies que s'atreveixen a llegir sols, o per llegir junts grans i petits. Aitana i les feres és un llibre d'aventures amb capítols molt curts i amb un bon ritme: no us faci por agafar-lo per llegir-lo en veu alta. Les feres ferotges, com la Denteruda, poden generar als més petits un punt de misteri i de respecte, fins i tot de por, reforçat per les il·lustracions d'Helga Ambak. Com Aitana, però, anirem descobrint que la fera ferotge potser no n'és tant i, si s'escapa, és perquè vol ser lliure i viure en pau. Una història que, més enllà del missatge que vol transmetre, no li cal gaire cosa més per fer-nos venir ganes de llegir junts i compartir històries. A casa ho hem fet i, des que la vam llegir, Aitana i les feres també ocupa un lloc destacat a la llibreria.
8. Llibreria Vitel·la, a l'Escala. Per Gemma Garcia.
La teoria dels forats, de Carlota Gurt, il·lustrat per la Srta. M (Manuela López) i publicat per Barcanova. Hi ha dos protagonistes principals: en Marcelí, que és el pare, i en Klaus, que és el fill. En Marcelí treballa per a l'ajuntament en tota mena de feines, entre les quals hi ha arreglar els sots dels camins. Un dia s'emporta el seu fill Klaus, que fa vacances, a treballar. Al mig del carrer es troben un forat molt gran i proven de tapar-lo, però ni amb quinze sacs de sorra ho aconsegueixen. Entren a dins del forat per veure què hi ha, i aquí comença una història molt flipant perquè per arreglar-ho resulta que ho han de fer tot perfecte. El temps s'atura i contínuament el van reculant, perquè per molt que ho vulguin fer tot perfecte, no poden: cada cop han fet alguna cosa imperfecta que no els permet avançar. És un llibre infal·lible, molt Carlota Gurt: hi ha intriga, girs sorprenents, tensió, situacions esbojarrades, màgia, tendresa... tot disposat en una estructura molt pensada. I quins diàlegs més rics. Contínuament et fa estar pendent de què passarà.
No en va la Diana és neta de Pere Calders
9. L'Espolsada, a Franqueses del Vallès. Per Fe Fernández.
Agafi's fort el barret, senyora Jensen!, de Diana Coromines Calders, il·lustrat per Cinta Fosch i publicat per El Genet Blau. És la història de la senyora Jensen, una dona a qui li agrada molt fer pastissets, traficar per l'hivernacle i fer migdiades fins que és l'hora d'anar a dormir. Però té una altra debilitat: passejar pel Tívoli, el parc d'atraccions de Copenhaguen. Ella és molt elegant, sempre porta un barret, i li agrada molt menjar cotons de sucre. Però un dia, mentre passeja, té un ensurt amb un dels follets que habita al Tívoli i aquí comença tota una història molt bonica, de dol, perquè el marit de la senyora Jensen va morir fa un temps i això la fa estar una mica trista. Aquest món de follets, de màgia, de xocolata calenta i galetes fa que sigui un llibre ideal per a aquests dies. És molt bonic, està molt ben editat, i el text és molt juganer. No en va la Diana és neta de Pere Calders.
10. Llibreria Adserà, a Tarragona. Per Gertri Adserà.
Una carta, escrit per Irene Verdú, il·lustrat per Verònica Aranda i publicat per Ànima Llibres. És un conte preciós, una cadena de favors. Una carta on diu t'estimo va volant per tot arreu. Però el vent, que és qui la porta, no sap qui n'és el destinatari, i va anant d'un lloc a l'altre fins que arriba a un gat malhumorat amb qui ningú vol tenir relació perquè sempre està contestant malament. Quan el gat llegeix la carta i veu el t'estimo, se li remou alguna cosa per dins. És un àlbum per a nens de quatre a sis anys, és superbonic, està molt ben il·lustrat i és un motiu per parlar amb els infants de què és l'estima i què vol dir cuidar la gent que t'envolta.
11. L'Altell, a Banyoles. Per Irene Tortós.
La Bestiola del Llibre, de Leray Marjolaine, traduït per Andrea Puig i publicat per Tramuntana. És un conte preciós que m'agrada moltíssim per la seva originalitat, per les il·lustracions simples i senzilles que amaguen un toc d'humor que atrapa moltíssim. Entres al llibre només picant a la porta i, com a lector, descobreixes el món d'aquesta petita bestioleta que és qui ens va guiant per cadascuna de les pàgines. Un gaudi de llibre que estic segura que no decebrà ningú.
12. Llibreria Mitjans, al Vendrell. Per Jordi Mitjans.
Tami, el maquinista, de Núria Parera, publicat per Babulinka Books. Aquest captivador llibre infantil porta els petits lectors a fer un viatge inoblidable cap al món de les emocions i les reflexions sobre si tothom té dret a escollir el seu propi camí. Tami és el millor maquinista, és valent i curiós, i el que més li agrada és sortir del rumb i trobar camins alternatius que el fan viure amb plenitud. Les seves ganes d'emprendre viatges ensenya als més petits la importància de descobrir nous horitzons i de perseguir la felicitat. Tami, el maquinista s'endinsa en l'aventura d'identificar i gestionar les emocions. Així, haurà d'ajudar els nens i nenes a reconèixer els seus sentiments, a establir relacions saludables, respectant i potenciant la identitat de cadascú. És un llibre imprescindible per a pares i educadors que desitgen submergir petits i grans en la capacitat de mirar cap a endins i desenvolupar una intel·ligència emocional i creixement interior. L'entorn familiar i la lectura compartida són el marc idoni per al diàleg. Aquesta història és una invitació a descobrir el món, perquè qualsevol viatge sempre comença amb un primer pas.
13. Llibreria Catalana, a Perpinyà. Per Joana Serra.
La casa blava, de Phoebe Wahl, traduït per Bel Olid i publicat per Litera Edicions. És un llibre preciós, que poden llegir els més petits però també els grans poden treure'n molt de suc. És la història no només d'un pare i el seu fill, sinó també de la relació que establim amb el lloc on vivim, de la importància de tenir un sostre. També permet fer una reflexió sobre què pot significar haver de marxar de casa teva. És una il·lustració molt clàssica, plena de detalls, amb uns colors molt particulars. A més a més, aquest llibre aquí ha estat seleccionat en els premis de joves lectors de 6 a 9 anys.
Un altre món és possible perquè un altre món ha estat ja possible, i els més petits ho han de saber
14. NaturaLlibres, a Alins. Per Meritxell-Anfitrite Álvarez.
La saviesa dels pobles indígenes, escrit per Josep Maria Mallarach, il·lustrat per Verónica Fabregat i publicat per Akiara Books. Un altre món és possible perquè un altre món ha estat ja possible, i els més petits ho han de saber. Han de saber que existeix una manera diferent de viure, estimant i no agredint la Mare Terra. Per això, des de NaturaLlibres recomanen aquest llibre escrit pel doctor en biologia i medi ambient Josep Maria Mallarach, amb il·lustracions de Verònica Fabregat. Un homenatge a uns pobles de qui tenim molt a aprendre per frenar la crisi de valors actual. Com diu Tatanga Mani: «Sabeu que els arbres parlen? Bé, doncs ho fan. Parlen entre ells, i us parlaran, si els escolteu. El problema és que els blancs no escolten. No van escoltar mai els indis i, per tant, suposo que no escoltaran les altres veus de la natura. Però jo he après molt dels arbres.»