Cultura sense barreres als Premis Lluís Carulla

L'Ideal Barcelona va acollir l'acte de lliurament dels guardons

La Fundació Carulla confia en el poder transformador de la cultura i per això, des del 2015, guardona biennalment projectes culturals que combatin els reptes que afronta la societat catalana. El passat 20 de desembre es va celebrar el lliurament dels premis Lluís Carulla i del premi Francesc Candel a l'Ideal de Barcelona.

Acte de lliurament dels Premis que convoca la Fundació Lluís Carulla


El primer guardonat de la nit va ser el projecte SO(M)LAB - Laboratori de sonoritats compartides, guanyador del premi Francesc Candel. Abans, però, el Centre d'Arts Digitals va fer desaparèixer les projeccions de papallones –icona dels premis escollida com a símbol de transformació– i es va convertir en un mar angoixant per reflexionar sobre la immigració amb la companyia de l'espectacle de carrer Kamchàtka. Els candidats al Premi Candel han de vetllar per la cohesió social dels migrants mitjançant l'art i la cultura. El projecte guanyador dona veu a aquestes persones a partir de tallers radiofònics; una manera de sostenir el pensament de Candel: "aquí hi cap tothom".

SO(M)LAB - Laboratori de sonoritats compartides és el projecte guardonat amb el Premi Francesc Candel

La gala va ser conduïda per Carolina Rosich, periodista cultural i membre del jurat i, en alguns moments, Jordi Sellas, company de jurat i director de l'Ideal, li va prendre el relleu. Aquest va reconèixer que es tractava d'una gala molt esperada, ja que la darrera s'havia celebrat el 2020 quan la COVID-19 encara no permetia trobades gaire nombroses. A aquest sentiment d'alegria va afegir-s'hi una petita sorpresa: la presentació del guardó d'enguany, una obra de l'escultor Lluís Carulla Ruiz, net de Lluís Carulla Canals, l'artífex de la fundació.

Els grans protagonistes de la nit van ser, d'una banda, Mòdul. Centre Ecològic Cultural, guanyador del Premi Lluís Carulla en la categoria de Projecte. L'objectiu principal de Mòdul és trencar les barreres d'accés a la cultura per a les persones que més ho necessiten, a partir de construir equipaments culturals en zones amb grans desigualtats socials, com ja han fet als barris de La Florida i Les Planes, a l'Hospitalet de Llobregat. El premi a aquest projecte transformador està dotat amb setanta mil euros, destinats al seu desenvolupament, i l'acompanyament de mentors culturals i empresarials durant dos anys.


D'altra banda, el Premi Lluís Carulla en la categoria d'Idea va ser per a Perifèria Gold Battle, dotat amb trenta mil euros destinats a la incubació i prototipat del projecte i l'assessorament cultural i empresarial durant un any. La seva missió és augmentar la presència femenina i l'ús de la llengua catalana a les batalles de rap i dur a terme accions educatives i acompanyar joves en situacions vulnerables.


Al final de l'acte es va brindar per una cultura més democratitzada i a l'abast de tothom. El projecte guanyador de l'any passat, Nilak, n'és un exemple: una carpa de circ itinerant que ha aconseguit portar les arts escèniques a diversos racons de Catalunya. Per a l'ocasió, va fer una parada a l'Ideal i va mostrar un tast del seu espectacle. Marta Esteve, directora general de la Fundació Carulla, té clar que la cultura és una eina de transformació i canvi, i que invertir-hi és construir un món millor.

Foto: Fundació Carulla
Data de publicació: 21 de desembre de 2022
Última modificació: 25 de novembre de 2024
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze